اره زنجیری برقی یا بنزینی؟ مقایسه اره برقی با اره موتوری (بنزینی)
اگر از افرادی باشید که کارهای باغبانی، برش و هرس گیاه، شاخهها و درختان را انجام میدهید احتمالا برایتان این سوال پیش آمده که در یک موقعیت خاص برش چوب، آیا اره زنجیری موتوری بهتر است یا اره برقی؟ این 2 دستگاه چه تفاوتی باهم دارند؟ چرا انتخاب بین اره زنجیری بنزینی و برقی مهم است؟ و اصولا چرا در برخی موارد اره زنجیری برقی بهتر عمل میکند تا اره بنزینی زنجیری؟
شکی نیست که هر دو مدل اره درخت بر برقی و زنجیری جزو محصولات محبوب و پر فروش بازار هستند و طرفداران خاص خود را دارند؛ اما شاید بهتر است بدانید که این طرفداری و انتخاب هر کدام از این دو دستگاه نباید سلیقهای باشد. در واقع نمیتوان تنها از یک کدام از ارهها در تمام پروژههای برشکاری درخت، هرس شاخه و گیاه و... استفاده کرد! چرا که ممکن است براحتی هنگام برشکاری تمام درختان و چوبها تنها با یکی از آنها دچار مشکل شوید. برای درک بهتر این مساله با ما در این مقاله از ابزارمارکت همراه باشید تا با بررسی نکات مهم مقایسه اره برقی با اره موتوری شما را به انتخاب بهتر کمک کنیم.
معرفی اره زنجیری بنزینی
اره موتوری زنجیری یک همراه کلاسیک و یار قدیمی افراد علاقمند به امور باغبانی است که تاریخچه استفاده آن به سالها قبل باز میگردد. در یک تعریف ساده، این مدل اره دارای یک بدنه، یک عدد ساطور زنجیر و یک موتور با مصرف سوخت بنزین است که با قدرت نفوذ بالای خود کار برش درختان را انجام میدهد. قدرت موتور و سایز تیغه در انتخاب اره زنجیری بنزینی مهم است و امروزه مدلهای زیادی در این گروه ابزار تولید میشوند. اگر میخواهید بین ارههای بنزینی انتخاب عالی داشته باشید، مقاله بهترین اره موتوری از همین سایت را از دست ندهید.
مزایای اره موتوری
- قدرت، سرعت و راندمان بالا برای برش درختان قطور، عملیات سنگین و...
- شیفت کاری طولانی (در زمان روشن بودن دستگاه) و مناسب پروژههای ممتد
- قابل کار برای استفاده خارجی بدون وابستگی به اتصال به منبع انرژی
- راحتی در مانور دادن حین برشکاری به دلیل عدم داشتن کابل، سیم و...
معایب اره موتوری
- احتمال خستگی کاربر در برخی برشها به دلیل ماهیت سنگین دستگاه
- نامناسب برای استفاده داخلی به دلیل بوی ناخوشایند دود سوخت و میزان آلودگی صدا
- نامناسب برای کاربران مبتدی به دلیل نکات تجربی و برخی پیچیدگیهای مکانیزم کاری
معرفی اره زنجیری برقی
در نقطه مقابل اره بنزینی، مدل الکتریکی وجود دارد. اره درخت بر برقی بجای سوخت فسیلی از یک موتور تغذیه شونده با انرژی برق بهره میبرد؛ در نتیجه در مدلهای مختلفی با برق شهری 220 ولت و یا اره زنجیری شارژی با باتری 18 ولت، 20 ولت و... ساخته میشود. به دلیل تفاوت در منبع انرژی دستگاه، تغییراتی در طراحی، آپشنها و خصوصا کاربری این مدل اره زنجیری صورت میگیرد که هر خریداری باید نسبت به آنها آگاه باشد. اگر میخواهید مدلهای گوناگون این گروه ابزار را باهم مقایسه کنید بهتر است به مقاله بهترین برندهای اره برقی زنجیری سری بزنید.
مزایای اره زنجیری برقی
- بدون آلودگی سوختی، بدون آسیب به طبیعت و سازگار با محیط زیست
- طراحی کامپکت و جابجایی راحت به دلیل وزن کم و ابعاد جمع و جور
- استارت سریع و بدون نیاز به رعایت نکات پیچیده در هر بار راه اندازی (مناسب افراد تازه کار و بدون تجربه)
- قابل کار برای استفاده در محیط داخلی
معایب اره زنجیری برقی
- سختی در مانور دادن حین برشکاری به دلیل اتصال دائم به منبع برق (تنها در مدل های برقی)
- شیفت کاری نه چندان طولانی به دلیل تولید حرارت بالا حین کار (یا اتمام باتری در مدلهای شارژی)
- قدرت برشکاری نه چندان زیاد برای تنههای قطور درختان و...
مقایسه اره موتوری و اره برقی زنجیری در یک نگاه
حال که تا حدی با هر دو مدل آشنا شدیم و به برخی از مزایا و معایب هر 2 تیپ اره زنجیری اشاره کردیم، بهتر است در یک نگاه کلی به بررسی مشخصات و مقایسه اره بنزینی و اره برقی زنجیری بپردازیم.
(نکته: دقت داشته باشید که جدول زیر با در نظر گرفتن 2 دستگاه اره برقی و بنزینی نسبتا مشابه هم و با توان و سایز ساطور و زنجیر یکسان در نظر گرفته شده است.)
پارامتر / تیپ اره |
اره زنجیری موتوری |
اره زنجیری برقی |
کاربری |
- برشکاری متوسط و سنگین درختان قطور، تنهها، کنده و چوبهای طبیعی و...
|
- برشکاری سبک و هرس کاری درختان و گیاهان، شاخه زنی متوسط و نازک، برش هیزم و... - برشکاری امداد و نجات، اضطراری، حوادث و... |
مصرف سوخت و انرژی |
- بنزین و روغن با مصرف نسبتا پایین |
- برق یا باتری شارژی با مصرف متوسط رو به بالا |
قدرت برشکاری |
بالاتر |
پایینتر |
نوع و مکانیزم موتور |
- موتور بنزینی دو زمانه یا چهار زمانه (با سیلندر، پیستون، سیستم احتراق، شمع و...) |
- موتور برقی ذغالی و یونیورسال (با بالشتک و آرمیچر، گیربکس، چرخ دنده و...) - موتور ذغالی یا براشلس برای مدلهای شارژی |
راه اندازی |
- پیچیدهتر و نیاز به تجربه و آمادهسازی دستگاه در هر بار روشن کردن |
- ساده و بدون نیاز به آماده سازی |
شیفت کاری |
طولانی تر |
متوسط و کمتر |
میزان صدا |
زیاد |
کم |
میزان آلودگی |
زیادتر (آلودگی صوتی + محیطی) |
کم |
ابعاد |
بزرگتر |
کوچکتر |
وزن |
سنگین تر |
سبک تر |
هزینه کلی (تعمیر، نگهداری و...) |
بیشتر |
کمتر |
قیمت |
گرانتر |
ارزانتر |
تفاوت اره زنجیری برقی با اره موتوری در کجاست؟
بعد از یک بررسی کلی بین هر دو مدل اره نجیری، حال بیایید کمی دقیقتر به مقایسه اره درخت بر برقی و اره زنجیری موتوری در پارامترهای مختلف بپردازیم.
قدرت
توان کلی برشکاری هر دستگاه در دو مدل اره زنجیری برقی و بنزینی بر اساس دو قطعه محاسبه میشود:
- موتور
- طول تیغه برش (ترکیب ساطور و زنجیر)
قدرت موتور اره زنجیری برقی بر اساس وات W بوده و معمولا بین 800 وات تا 3000 وات ساخته میشود. هر چه وات موتور بیشتر باشد، قدرت برش بیشتر و البته مصرف آن بالاتر است. در اره زنجیری بنزینی این توان بر اساس اسب بخار HP و حجم ظرفیت سوخت موتور با واحد میلی لیتر، یا سانتیمتر مکعب (همان CC) سنجیده شده و این دو عدد ارتباط مستقیمی باهم دارند. موتورهای اره زنجیری بنزینی بین 1 اسب بخار تا بسیار قدرتمند 7 اسب بخار وجود دارند. ضمن اینکه حجم موتور آنها میتواند بین 30 سی سی تا 120 سی سی متغیر باشد. هر کاربر برای خرید اره موتوری باید این مشخصات موتور را در نظر داشته باشد. به عنوان مثال، برای برشکاری کوچک و قطع درختان کم قطر اره بنزینی با حجم موتور 30 تا 50 سی سی و تا حدود 2.5 اسب بخار کافی خواهد بود؛ اما هر چقدر کار سنگینتر شود و درختان قطورتر، حجم و توان موتور باید بیشتر شود.
تغییرات قدرت برشکاری در هر دو مدل اره تنها به موتور آنها محدود نمیشود؛ طول تیغه (ترکیب ساطور + زنجیر) نیز بسیار موثر و مهم است؛ اما در هر دو نوع اره زنجیری برقی و بنزینی، قدرت نفوذ و برش با توجه به طول ساطور هماندازه نیز باز هم یکسان نخواهد بود! در ارههای برقی طول تیغه بلندتر بین 30 تا 50 سانتیمتر بوده، اما در مدلهای اره زنجیری شارژی که مخصوص شاخه زنی ساخته میشوند، طول ساطور بین 15 تا 30 سانتیمتر خواهد بود. این درحالیست که در اره های موتوری سایز طول تیغ و ساطور با توجه به نیاز کاربر بسیار گستردهتر است؛ در مدلهای بنزینی طول ساطور بین 25 سانتی متر تا گاهی بسیار بلند مثل 90 سانتی متر! و مخصوص درختان بسیار قطور هم ساخته میشود.
کاربری
از جمله مواردی که این 2 مدل اره را کاملا از هم جدا میکند با توجه به نیاز کاربر و پروژه برشکاری مشخص میگردد. اره برقی زنجیری برای برش درختان بزرگ و خیلی قطور مناسب نیست! این دستگاهها نمیتوانند در دل کنده و تنه درختان حجیم براحتی نفوذ کنند و کاربری اصلی آنها در برش درختان نازک تا متوسط، هیزم بری، هرس شاخهها و... است. برخلاف اره درخت بر موتوری که ابزار اصلی کاربران حرفهای در برشکاری سنگین، قطع درختان جنگل، قطعه قطعه کردن تنههای قطور و... است. برش زدن با اره بنزینی نکات بسیار زیادی دارد و پیشنهاد میکنیم برای درک بهتر از این موضوع، مقاله نحوه کار با اره موتوری را مطالعه کنید.
سوخت و انرژی مصرفی
مصرف سوخت اره موتوری بنزین بوده و با روغن مخصوص هم ترکیب میشود و اینطور بنظر میآید که این گروه ابزار مصرف سوختی بالاتری نسبت به نوع اره برقی دارند. این مساله البته در برخی مدلها درست است اما بطور کلی و میانگین میتوان گفت که مصرف سوخت فسیلی اره بنزینی چندان هم بالا نیست و راندمان و بازدهی آن نسبت به قدرت برشکاری که ارائه میدهد مناسب است. درحالیکه در اره زنجیری برقی و شارژی، مصرف انرژی الکتریکی تا حدی در سطح پر مصرف و بالاتر از استاندارد محسوب شده و توصیه میشود که اره برقی زنجیری تا دقایق زیادی زیر بار نماند.
موتور
ساختار داخلی موتور اره برقی زنجیری بسیار ساده و شبیه به دیگر دستگاههای برقی است. ترکیب بالشتک و آرمیچر با سیم پیچ مسی و ذغالها (جاروبک) که چرخ دندهها را به حرکت میآورد. برعکس در اره زنجیری بنزینی، یک ترکیب پیچیده از نوع موتور احتراقی 2 زمانه یا 4 زمانه وجود دارد که شامل تمامی موارد استاندارد مثل پیستون، سیلندر، شمع احتراقی جرقه زن، سیستم تزریق بنزین، اگزوز و خروجی دود و... است.
آلودگی و میزان صدا
در بحث آلودگی صوتی، نوع اره برقی دست بالاتر را دارد. موتور الکتریکی این ارهها حدود 70 تا نهایتا 100 دسیبل صدا تولید میکنند؛ در حالیکه اره زنجیری بنزینی بین 105 تا 120 دسیبل صدا و نویز ایجاد کرده و برای گوش غیر مسلح کاربر و بدون گوشی صداگیر واقعا اذیت کننده و آسیبرسان خواهد بود. ضمن اینکه اره موتوری برخلاف اره برقی، به دلیل مصرف بنزین آلودگی محیطی و دود هم دارد که ممکن است باعث آزار کاربر شود. به همین دلیل از اره موتوری نباید در محیط داخلی و سربسته و یا نزدیک به افراد عادی و محلهای مسکونی و شلوغ استفاده کرد.
اجزاء
اگر چه در قسمت ساطور و زنجیر و ترمز دستگاه تقریبا فرقی بین این 2 گروه اره زنجیری دیده نمیشود، اما در قسمت اصلی تامین انرژی، بدنه و کنسول، سوییچ و انجین، تفاوت اره زنجیری بنزینی و برقی از زمین تا آسمان است! اره برقی بجز موتور سیم پیچی شده، تنها دارای یک بخش سوییچ برقی قفل دار و کابل برق است. اما اره بنزینی در کنار موتور احتراقی خود، دارای چندین بخش مختلف همچون سیستم استارت هندلی، پمپ تزریق بنزین، باک و کاربراتور بنزین، سیستم شمع و جرقه داخل موتور، باک روغن، اهرم ساسات، اگزوز و مافلر و... است.
راه اندازی
با توجه به تفاوت بزرگ موتور و مکانیزم دو تیپ اره زنجیری، باید بدانید که نوع برقی با راحتی بیشتری استارت میخورد. در اره های زنجیری برقی نیازی به آمادهسازی نیست؛ تنها کافیست دستگاه را به برق وصل کرده و سوییچ آن را روش کنید. اما در اره موتوری، در ابتدای هر شیفت کاری باید موتور دستگاه طی یک پروسه و مراحل خاص (مثل تمام دستگاههای بنزینی) با کمک سیستم استارت هندلی دستگاه، گرم شده و راه اندازی شود. این کار ممکن است گاهی بسیار طاقت فرسا شود و خصوصا در فصل سرد باعث مشکلاتی شود.
ابعاد و وزن
با یک نگاه به مدلهای مختلف در هر دو دسته اره زنجیری براحتی میتوان متوجه شد که در مدلهای با قدرت و طول ساطور یکسان، اره برقی زنجیری با ابعاد کوچکتر، خوش دست، کامکپت و وزن سبکتری نسبت به نوع بنزینی دارد. موضوعی که در ارههای زنجیری موتوری و در کارهای طولانی کاملا خود را نشان داده و به دلیل وزن سنگینتر، ابعاد بزرگتر و هندلینگ سختتر، ممکن است کاربر را در زمان کمتری خسته کند.
تعمیر و نگهداری
ارههای زنجیری برقی به دلیل داشتن ساختمان داخلی سادهتر و قطعات کمتر، سرویسهای دورهای کمتر و ارزانتری دارند. اگر قسمت ساطور و زنجیر را محسوب نکنیم، شاید تنها خرج یک اره زنجیری برقی تعویض ذغالهای آن و سرویس گریس گیربکس و دندههای آن باشد. اما در مقابل، اره موتوری زنجیری با توجه به مکانیکی بودن کل سیستم تامین انرژی، انتقال نیرو و برشکاری دچار استهلاک بیشتری میشود و تعمیر آن ضمن پیچیدهتر بودن، هزینه بیشتری را هم طلب میکند. علاوه بر آن، اره موتوری به مواد مصرفی بیشتری مثل بنزین و روغن احتیاج دارد.
قیمت
جدا از هزینهی تعمیر و نگهداری، در بحث قیمت نهایی دستگاه نیز، معمولا اره زنجیری موتوری کمی قیمت بالاتری از نوع یکسان خود در دسته اره زنجیری برقی دارد. هر چند که این موضوع کاملا به برند سازنده ایرانی و خارجی و کیفیت ساخت دستگاه مربوط است و ممکن است مثال نقض هم در آن دیده شود.
اره زنجیری بنزینی بخرم یا اره برقی؟
در نهایت و با توجه به گفتههای بالا، واضح است که مهمترین عامل خرید و مقایسه اره برقی با اره موتوری را در وهله اول نیاز و نوع پروژه برشکاری و درخت بری تعیین میکند. هدفی که کاربر از آن اره زنجیری دارد، موقعیت کار مورد نظر، حجم برشکاری و... از اولین پارامترهایی است که باید آنها را در نظر گرفت. اگر این نکات را هنگام انتخاب اره درخت بر برقی و موتوری رعایت نکنید خواهید دید که در یک شرایط متفاوت کاری، دستگاه توانمند شما ناگهان قدرت برش آن درخت و چوب خاص را ندارد. بنابراین همیشه مثل یک استاد و کاربر حرفهای با موقعیت کاری خود برخورد کنید.
در نتیجه اگر به دنبال خرید اره برقی یا موتوری با کیفیت بالا و اورجینال از هر برندی هستید، میتوانید به فروشگاه آنلاین ابزارمارکت مراجعه کنید و با گارانتی و ضمانت اصالت کالا، دستگاه خود را با ارسال فوری به کل ایران درب منزل تحویل بگیرید.