الکترود جوشکاری استیل چیست و انواع آن کدام است؟

یکی از سطوح فلزی که در صنایع مختلف کاربرد زیادی دارد، استیل است. این فلزات به دلیل ویژگی‌هایی که دارند در طیف گسترده‌ای از صنایع به منظور ساخت و تولید محصولات مختلف به کار گرفته می‌شوند. برای اتصال قطعات استیل به یکدیگر از جوشکاری استفاده می‌شود؛ یکی از اصلی‌ترین قطعات به منظور جوشکاری کردن ورقه‌های استیل، الکترودهای استیل هستند که در انواع مختلفی وجود دارند. هر یک از انواع الکترودهای استیل دارای ویژگی‌های منحصر به فرد بوده که همین امر باعث می‌شود از کاربردهای متفاوتی برخوردار باشند. به همین دلیل آشنایی با انواع الکترودهای جوشکاری استیل و کاربرد هر کدام از اهمیت زیادی برخوردار است.

الکترود استیل (Steel Electrode) چیست؟

الکترود استیل یکی از انواع الکترود جوشکاری به حساب می‌آید که از فلز استیل ضد زنگ (Stainless Steel) در ساخت آن‌ها استفاده شده است. اصلی‌ترین کاربرد این الکترودها اتصال قطعات استیل به یکدیگر است. همانطور که اشاره شد این الکترودها در انواع مختلفی وجود دارند که از لحاظ ویژگی و کاربرد با یکدیگر متفاوت هستند.

الکترود استیل چه ویژگی‌هایی دارد؟

از مهم‌ترین ویژگی‌های الکترود جوشکاری استیل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مقاومت در برابر خوردگی به دلیل برخورداری از یک ترکیب آلیاژی خاص
  • دوام و مقاومت مکانیکی بالا
  • قابلیت استفاده برای جوشکاری در شرایط دمایی و محیطی سخت
  • ظاهر و کیفیت بالای جوش انجام شده با الکترود

الکترود استیل چه کاربردهایی دارد؟

همانطور که اشاره شد الکترودهای استیل در انواع مختلفی وجود دارند که از نظر ویژگی‌ها و کاربرد متفاوت هستند. با این حال به طور کلی می‌توان گفت که از این نوع الکترودها در صنایع زیر به منظور جوشکاری استفاده می‌شود:

  • صنایع نفت و گاز به منظور ساخت و تعمیر خطوط لوله و تجهیزات
  • صنایع غذایی و دارویی به منظور ساخت تجهیزات و مخازن در تماس با مواد خورنده
  • صنایع عمرانی و ساختمان‌سازی به منظور ساخت سازه‌های مقاوم به خوردگی
  • صنایع شیمیایی به منظور تولید و تعمیر تجهیزات و مخازن نگهداری از مواد شیمیایی
  • صنایع خودروسازی به منظور تعمیر و ساخت قطعات مختلف خودرو

در انتخاب و استفاده از الکترود جوشکاری استیل چه نکاتی باید مورد توجه باشد؟

در خصوص استفاده از الکترودهای جوشکاری استیل یک سری نکات وجود دارد که از اهمیت زیادی برخوردار بوده و باید توسط جوشکاران و کارفرمایان مورد توجه قرار بگیرد. از جمله این نکات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انتخاب نوع الکترود مناسب با توجه به نوع استیل یا فولاد و شرایط کاری
  • سازگار بودن و هماهنگ بودن تنظیمات دستگاه جوشکاری از نظر ولتاژ و جریان با نوع الکترود مورد استفاده و شرایط کاری
  • تمیز کردن و آماده کردن سطح مورد نظر برای جوشکاری
  • نگهداری صحیح از الکترودها در شرایط خشک و دمای مناسب

پرکاربردترین انواع الکترود جوشکاری استیل کدام است؟

الکترودهای جوشکاری استیل در انواع مختلفی وجود دارند؛ اما در این بین برخی از مدل‌های این الکترودها هستند که به دلیل ویژگی‌های منحصر به فرد خود، در مقایسه با سایر الکترودها، پرکاربردتر هستند. به همین دلیل در ادامه با چند نوع از پرکاربردترین انواع الکترودهای استیل آشنا می‌شویم.

 

الکترود استیل E316

این نوع از الکترودهای استیل دارای پوشش روتیلی (آنالیز 19% کروم، 12% نیکل، 3% مولیبدن) هستند که به همین دلیل برای جوشکاری فولادهای ضد زنگ مولیبدن ‌دار بهترین گزینه محسوب می‌شوند. از این نوع الکترود می‌توان برای جوشکاری در تمام حالات تخت، گوشه و... استفاده کرد. الکترود استیل E316 با هر دو جریان AC و DC کار می‌کند و در برابر خوردگی‌های اسید سولفوریک، اسید فسفریک و اسید استیک مقاوم است.

از این نوع الکترود استیل در صنایع مختلف از جمله صنایع کاغذ، رنگرزی، ساخت و تعمیر خطوط لوله، ساخت و تولید تجهیزات دریایی، صنایع مواد شیمیایی، صنایع رنگ و... استفاده می‌شود. جدول انتخاب سایز این نوع الکترود بر اساس شدت آمپر به شرح زیر است:

محدوده مجاز جریان

سایز الکترود (میلیمتر)

2.5mm

3.25mm

4.00mm

شدت جریان (آمپر)

45 – 80

70 -120

100 – 150

 

الکترود استیل E347

این نوع الکترود جوشکاری استیل برای کار نیاز به جریان AC  یا DC دارد و به دلیل برخورداری از پوشش روتیلی (آنالیز 19% کروم، 9% نیکل)، الکترود مناسب برای جوشکاری فولادهای ضد زنگ است. جوش حاصل از این الکترود در برابر خوردگی بین‌ دانه‌ای مقاوم بوده و از استحکام بالایی در دماهای بالا برخوردار است؛ به همین دلیل از این الکترود برای جوشکاری دیگ‌های بخار و توربین‌های گازی استفاده می‌شود.

الکترود استیل E347 قابلیت جوشکاری در همه حالات را داشته و از قوس ثابت و پاشش کم در همه حالات برخوردار است. در مورد نحوه استفاده از این الکترود باید گفت که سطح جوشکاری باید از هر نوع آلودگی مانند زنگ، رطوبت، روغن و رنگ عاری بوده و طول قوس در زمان جوشکاری، کوتاه نگه داشته شود.

جدول انتخاب سایز این نوع الکترود بر اساس شدت آمپر به شرح زیر است:

محدوده مجاز جریان

سایز الکترود (میلیمتر)

2.5mm

3.25mm

4.00mm

شدت جریان (آمپر)

45 – 80

70 -120

100 – 150

 

الکترود استیل E308

پوشش این الکترود نیز از نوع روتیلی (آنالیز 20% کروم، 10%‌ نیکل) بوده و به همین دلیل به منظور جوشکاری سازه‌های استیل و مقاوم به خوردگی گزینه مناسبی است. جوش حاصل از الکترود استیل E308 در برابر خوردگی بین دانه‌ای مقاوم بوده و بهترین گزینه برای جوشکاری مخازن استیل، مخازن سیمان و بخار و همچنین جوشکاری در صنایع شیمیایی به حساب می‌آید. از این نوع الکترود می‌توان برای جوشکاری در همه حالات و وضعیت‌ها استفاده کرد.

جدول انتخاب سایز این نوع الکترود بر اساس شدت آمپر به شرح زیر است:

محدوده مجاز جریان

سایز الکترود (میلیمتر)

2.5mm

3.25mm

4.00mm

شدت جریان (آمپر)

45 – 80

70 -120

100 – 150

 

الکترود استیل E309

اصلی‌ترین کاربرد این نوع الکترود استیل که دارای پوشش روتیلی (آنالیز 24% کروم، 13%‌ نیکل)  است، اتصال فولادهای غیر همجنس است. از مهم‌ترین ویژگی‌های الکترود استیل E309 می‌توان به انتقال فلز به صورت قطرات ریز، تمیز و یکنواخت بودن سطح گرده و جدا شدن آسان سرباره اشاره کرد. این الکترود مقاومت بالایی در برابر اسید سولفوریک داشته و از آن می‌توان در تمام حالات جوشکاری استفاده کرد.

جدول انتخاب سایز این نوع الکترود بر اساس شدت آمپر به شرح زیر است:

محدوده مجاز جریان

سایز الکترود (میلیمتر)

2.5mm

3.25mm

4.00mm

شدت جریان (آمپر)

60 – 90

90 -120

100 – 160

 

سایر الکترودهای استیل پرکاربرد

به غیر از الکترودهای معرفی شده در بالا می‌توان از الکترودهای زیر به عنوان سایر الکترودهای استیل پرکاربرد نام برد:

  • الکترود استیل E430: این نوع الکترود از نوع الکترودهای روتیلی سنگین است که فلز جوش آن در برابر خوردگی و دما از مقاومت بالایی برخوردار است. به همین دلیل بهترین گزینه برای سطوح استیل کرومی و مواد مشابه است. از این الکترود به منظور جوشکاری فولاد ضد زنگ 17% کروم نیز استفاده می‌شود.
  • الکترود استیل E410: یک نوع الکترود استیل پرکاربرد از نوع تیتانیا-آهکی است که در همه موقعیت‌های جوشکاری قابل استفاده است. از مهم‌ترین کاربردهای این الکترود می‌توان به روکش کردن قطعات به منظور مقاوم شدن در برابر خوردگی در صنایع شیمیایی و نفتی اشاره کرد.

کلام آخر در مورد الکترود جوشکاری استیل

با توجه به ویژگی‌هایی مانند مقاومت بالا در برابر عوامل فیزیکی و شیمیای مختلف که در فلز استیل وجود دارد، این فلز در طیف وسعی از صنایع به منظور ساخت و تولید تجهیزات مختلف به کار گرفته می‌شود. با توجه به اینکه اصلی‌ترین روش اتصال ورق‌های فلزی استیل به یکدیگر جوشکاری است، از الکترود جوشکاری استیل برای این منظور استفاده می‌شود. این الکترودها به صورت اختصاصی برای جوش دادن استیل طراحی شده‌اند که در انواع مختلف با ویژگی‌های منحصر به فرد وجود دارند. با توجه به اینکه الکترودهای استیل کاربردهای متفاوتی دارند، آشنایی با انواع این الکترود و ویژگی‌ها و کاربردهای هر کدام به منظور انتخاب بهترین نوع، از اهمیت زیادی برخوردار است.

محصولات مرتبط
نظرات کاربران
امتیاز کاربران به این مطلب | از ۵ ( مشارکت کننده)
نفر
شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر بدهید.
برای ثبت نظر، لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.

  • |

    • |

    نظری جهت نمایش موجود نیست
    از آخرین تخفیف های ابزارمارکت مطلع شوید