انواع پرس هیدرولیک (بهترین برندهای پرس هیدرولیک)

افرادی که در صنایع مختلف ساخت و تولید با عمل «پرس کاری» سر و کار دارند، قطعا با انواع دستگاه پرس آشنا هستند. اما آیا می‌دانید ماشین پرس هیدرولیک چیست؟ چه انواعی دارد؟ و چرا برای برخی عملیات و پروژه‌های مختلف بهتر است از دستگاه پرس هیدرولیک استفاده گردد؟ این ماشین‌ها نیز مثل بسیاری از دستگاه‌های پرسکاری جهت اعمال فشار بسیار زیاد روی قطعه کار، فرم دهی، ساخت قطعه و... استفاده دارند، اما با این تفاوت که عمل فشردن و فرآیند پرس کردن با توجه به نوع کار و مدل ماشین پرس هیدرولیک با کنترل و کیفیت بهتری همراه است. با ما همراه باشید تا در این مقاله از ابزارمارکت در مورد انواع پرس هیدرولیک صحبت کنیم.

 

پرس هیدرولیک چیست؟

دستگاه پرس هیدرولیک Hydraulic Press Machine یک یونیت و ماشین نسبتا بزرگ با 2 فک کارگیر، ستون و پایه‌های بلند است که با کمک خاصیت فشار سیال روغن، نیروی سنگین پرس و فشردن ایجاد می‌کند. این فشار (بر اساس سیستم پاسکال) در یک محیط بسته در دستگاه ایجاد شده، و با توجه به الگوی کاری و هدف کاربر، روی قطعه و به مقدار زیاد اعمال می‌شود. فشار پرس هیدرولیک یکنواخت و کنترل شده است و بنا به نقشه و الگوی از قبل کشیده شده توسط کاربر، تغییری هدف دار را روی آن قطعه کاری ایجاد می‌کند. این تغییر می‌تواند به فرم دادن، ساخت قطعه، اتصال دادن 2 لبه به‌هم و... منجر شود.

طبق تعریف سایت wikipedia و بسیاری از منابع معتبر دیگر، تعریف دستگاه پرس هیدرولیک به این صورت ارائه شده است:

A hydraulic press is a machine press using a hydraulic cylinder to generate a compressive force. It uses the hydraulic equivalent of a mechanical lever, and was also known as a Bramah press after the inventor, Joseph Bramah, of England

ترجمه متن:

«پرس هیدرویک نام یک ماشین است که با استفاده از یک سیلندر هیدرولیک، نیروی فشاری تولید می‌کند. این دستگاه از معادل هیدرولیکی یک اهرم مکانیکی بهره می‌برد، و همچنین با نام پرس براما، بر اساس مخترع آن، جوزف براما از انگلستان نیز شناخته می‌شود.»

 

کاربرد پرس هیدرولیک

ماشین پرس هیدرولیک استفاده بسیار گسترده و زیادی در مشاغل و صنایع مختلف مثل موارد زیر دارد:

  • خطوط تعمیر، ساخت و تولید کارخانه‌ها و کارگاه‌ها (خودروسازی، لوازم یدکی، آهنگری، مکانیکی، لوازم خانگی و...)
  • تراشکاری
  • قالب سازی
  • صنایع هوا و فضا (ساخت و تعمیر قطعات هواپیما، هلیکوپتر و...)
  • صنایع غذایی (پودر سازی و آب گیری)
  • و...

با توجه به این مشاغل و همچنین انواع متریال‌ها و مواد قابل پرسکاری مثل قطعات فلزی و غیر فلزی، پلاستیک، چوب، لاستیک و...، می‌توان به چند اهداف پرسکاری در فرآیندهای مختلف و کاربرد پرس هیدرولیک نیز اشاره کرد:

  • فرم دادن قطعات
  • خم کاری ورق و شیت ها
  • اتصال دادن دو سطح، لبه، قطعه و... به یکدیگر
  • فورج سازی، کامپکت سازی و متراکم کردن
  • برجسته سازی و شکل دهی هدف دار
  • صافکاری و تخت کردن قطعات
  • استامپ و چاپ کردن، مارک زنی و حکاکی
  • له کردن و اوراق کردن کلی و جزیی
  • برشکاری و قطع کردن
  • و...

 

اجزاء پرس هیدرولیک

هر ماشین پرس هیدرولیک 3 قسمت کلی دارد:

1. بدنه اصلی 2. سیستم انتقال قدرت 3. سیستم کنترل

بر اساس همین سه قسمت، انواع پرس هیدرولیک به وجود می‌آیند که مشخصات فنی و ویژگی‌های مختلفی دارند. مهمترین مشخصه یک پرس هیدرولیک ماکزیمم ظرفیت فشار آن است که با تن مشخص می‌گردد. همچنین ارتفاع کارگیر، عرض یا پهنای کارگیر، ابعاد و وزن دستگاه، سیستم کنترل پیشروی مثل دستی و اتوماتیک، میزان کورس حرکتی در عمق و... از دیگر مشخصات یک دستگاه پرس هیدرولیک است. در نتیجه و بنا بر ویژگی‌ها و آپشن‌های مختلف این گروه دستگاه ممکن است اجزاء متنوعی داشته باشند؛ اما تقریبا تمام مدل‌های آن دارای اعضای مشترکی هستند که به ترتیب زیر مشاهده می‌گردد.

 

انواع پرس هیدرولیک کدامند؟

قبل از اشاره به انواع پرس هیدرولیک ذکر این نکته ضروری است که این دستگاه‌ها بر اساس 3 فاکتور مهم دسته بندی می‌شوند:

  • بر اساس نوع کاربرد
  • بر اساس ساختار
  • بر اساس ظرفیت یا تناژ

در این میان، دسته‌بندی بر اساس ظرفیت فشار دستگاه یا تناژ مورد خاصی ندارد و خرید دستگاه پرس هیدرولیک طبق حداکثر میزان فشاری که وارد می‌کند انتخاب می‌شود. این ظرفیت پرس از 10 تن تا مقادیر دیگر مثل 20 تن، 50 تن و یا بسیار بیشتر و حتی در پرس هیدرولیک‌های فوق سنگین و صنعتی تا ظرفیت 500، 1000 و 2000 تن نیز وجود دارد.

 

انواع پرس هیدرولیک بر اساس ساختار

پرس هیدرولیک مینی Arbor Press

یکی از قدیمی‌ترین و رایج‌ترین مدل‌های پرس هیدرولیک که شکل کلاسیک دستگاه پرس را دارد و در بسیاری از کارگاه‌ها و صنایع کوچک دیده می‌شود. پرس هیدرولیک آربور یا Arbor Press به دلیل ابعاد جمع و جور، داشتن سیلندر گرد و فک استوانه‌ای تکی، ساختار ساده و عملکرد دستی، یک ابزار پر طرفدار برای خم کاری، اتصال، پرچ زدن و... در خطوط تولیدی کوچک است و براحتی روی میز کار قابل نصب است.

 

 

پرس هیدرولیک تک ستونه C-Frame

این مدل از جهاتی شبیه به پرس هیدرولیک مینی بوده اما با این تفاوت که یک کلاس کاری بزرگتر و ساختار فک و بدنه آن به شکل حرف C انگلیسی ساخته شده است. فک کارگیر پرس تک ستونه با اینکه یک سیلندر دارد معمولا به شکل مربع یا مستطیل ساخته می‌شود تا قطعه کار را با دقت و تسلط بیشتری نگه دارد. این مدل پرس در بسیاری از خطوط تولید سبک تا سنگین کارگاهی و کارخانه‌ای دیده می‌شود و ماکزیمم ظرفیت آنها برابر با 100 تن خواهد بود.

 

 

پرس هیدرولیک دو ستونه H-Frame

شبیه به دو مدل قبل که در کارهای سبکتر کاربرد زیادی داشتند، اگر بخواهیم به مدلی اشاره کنیم که رایج ترین و پرفروش ترین پرس هیدرولیک در عملیات نیمه سنگین تا سنگین مثل فرم دهی و خمکاری در انواع صنایع با خطوط تولید و تعمیرات صنعتی است، باید به پرس هیدرولیک 2 ستونه که گاهی به آنها Work Press نیز می‌گویند اشاره کرد. پرس هیدرولیک اچ-فریم H-Frame با داشتن 1 یا 2 سیلندر روغنی و فراهم آوردن محفظه مخصوص پرسکاری، میز کار و همچنین 2 ستون در دو طرف، با وجود ارتفاع نسبتا بلندی که دارند، حجم زیادی را اشغال نمی‌کند؛ به همین جهت برای فرم دادن، استامپ زدن و تعمیرات سبک تا نیمه صنعتی و عمومی مثل کارگاه‌های بزرگ و کارخانه‌ها، مکانیکی و صافکاری خودروها و... یکی از پر کاربردترین مدل پرس‌ها هستند.

 

 

پرس هیدرولیک بیگ رد 20 تن ایستاده مدل TY20001

از برندهای معروف دنیا که انواع پرس هیدرولیک را تولید می‌کند، می‌توان به محصولات Big Red از کشور آمریکا اشاره کرد که برخی از تولیدات آن در چین تولید شده و در بازار ایران و فروشگاه تخصصی ابزارمارکت وجود دارد. یکی از پیشنهادات مناسب برای خرید پرس دو ستونه می‌تواند پرس هیدرولیک بیگ رد 20 تن ایستاده مدل TY20001 باشد. این دستگاه با امکان تنظیم ارتفاع و کارگیر 0 تا 910 میلی‌متری و فاصله داخلی دو ستون 68 سانتی‌متری می‌تواند تا 20 تن فشار را روی قطعه اعمال کند. بدنه تمام فولاد آلیاژی سخت کاری شده در کنار پمپ روغن قوی، عدم نشتی در گذر زمان و همچنین مجهز بودن به گیج فشار سنج از دیگر ویژگی‌های این ماشین پرس هیدرولیک بیگ رد است.

 

 

پرس هیدرولیک چهار ستونه Post-4

اگرچه پرس 2 ستونه کاربرد زیادی در بسیار از خطوط تعمیری، خم کردن و فرم دهی دارد، اما اگر بخواهیم به مشاغلی چون قالب سازی و ساخت قطعات یکپارچه، صافکاری و تخت کردن ورق‌ها در محدوده صنعتی و بزرگ مثل کارخانجات اشاره کنیم، یقینا بهترین مدل نوع پرس هیدرولیک مدل چهار-ستونه خواهد بود. پرس هیدرولیک Four-Post یک ماشین پرس مکعبی شکل نسبتا بزرگ با اتاقک پرسکاری مخصوص، حداقل 2 سیلندر روغنی و 4 عدد ستون فشرده سازی است که بیشترین دقت در یکدست بودن فشار روی تمام سطح قطعه کار را فراهم می‌آورد. ساخت قالب‌های تزریقی، پلاستیکی و لاستیکی، پرس و فرم دهی ورق‌ها و مواد پودری و... از جمله موارد استفاده دستگاه پرس هیدرولیک چهار-ستونه است.

 

 

پرس هیدرولیک هشت ستونه 8-Post

برادر بزرگتر و کاملا فوق سنگین و صنعتی نوع 4-ستونه با عنوان پرس هیدرولیک 8 ستونه شناخته می‌شود. دستگاهی کاملا بزرگ و عظیم با ساختار مکعبی و حداقل چهار سیلندر روغنی و هشت عدد ستون در دو طرف محفظه پرسکاری که بالاترین قدرت فشار و در عین حال دقت بالا را ارائه می‌دهد. این یونیت‌های صنعتی پرس مصرف عمومی ندارند و معمولا پنل کاربری آنها به صورت کامپیوتری و توسط برنامه PLC کنترل می‌شود و ظرفیت‌های بالا مثل 200 تن تا حتی 2000 تن ساخته می‌شوند. دستگاه پرس هیدرولیک 8-ستونه مخصوص پرسکاری و فرم دهی ورق‌های مستحکم فولاد، استیل، قالب سازی و فرم دهی به فلزات ضخیم و... کاربرد دارد و تنها در کارخانه‌های بزرگ دیده خواهد شد.

 

 

پرس هیدرولیک فک رولی Roll Frame

این مدل از ماشین پرس هیدرولیک در نگاه اول ظاهری بسیار شبیه به نوع 2 ستونه یا H-Frame دارد، با این تفاوت که سیلندر و فک بالایی آن نه فقط حرکت بالا و پایین داشته بلکه در جهت عقب و جلو و رولی نیز حرکت می‌کند. وقتی بولستر (Bolster) یا فک زیرین و ثابت دستگاه در جای خود مهار شده، کاربر می‌توان سر بالایی یا هد ماشین را در یک راستای طولی به شکل رولی جابجا کرده و به این ترتیب چندین نقطه از قطعه کار را بدون نیاز به جابجایی یا بیرون آوردن قطعه پرس کند. از دستگاه پرس هیدرولیک رولی برای ورق‌ها و قطعات کاری که پهنا و طول زیادی دارند و یا باید در یک الگوی شابلونی پرس شوند استفاده می‌گردد.

 

 

پرس هیدرولیک دوبل (دو پیستونه یا دو حرکته) Double Action

تقریبا بسیاری از پرس‌های هیدرولیک تنها دارای یک پیستون فشارنده و یک سیستم حرکت فشار هستند. جایی که سیستم روغن از طریق پنل به سیلندر نیرو وارد کرده و پیستون کار فشار را انجام می‌دهد. این مکانیزم در برخی پروژه‌ها ممکن است پرسکاری را با خطا انجام دهد. عدم مهار کامل قطعه، تکان خوردن قطعه حین پرس، عدم توازن و تعادل در فشار و... از جمله این خطاها و مشکلات است. برای رفع چنین ارورهایی، از فناوری ماشین پرس هیدرولیک دو پیستونه Double-Act Hydraulic Press که گاهی به آن پرس هیدرولیک دوبل یا 2 حرکته هم گفته می‌شود استفاده می‌کنند. در دستگاه پرس هیدرولیک دوبل، فشار سیال روغن نه فقط در یک جهت و از طریق یک پیستون، بلکه در دو جهت رفت و برگشت و از طریق 2 پیستون ورودی و خروجی عبور می‌کند. فک دستگاه برای بار اول فشار اصلی را وارد کرده و تغییر روی قطعه انجام می‌گیرد، سپس فشار توسط فنر داخلی کمی برداشته شده و بعد از آن فشار دوم فک روی قطعه وارد می‌شود. از دستگاه پرس هیدرولیک دو پیستونه برای ساخت قطعات حساس و دقیق و مواقعی که هیچگونه عدم بالانس و نامسطح بودن در پرسکاری نباید اتفاق بیفتد استفاده می‌گردد.

 

 

پرس هیدرولیک رومیزی

علاوه بر مدل‌های اشاره شده در بالا، می‌توان به چند تیپ از پرس هیدرولیک اشاره کرد که ممکن است از لحاظ ساختاری در هر گروه از موارد مذکور جای بگیرند. به عنوان مثال، پرس هیدرولیک رومیزی، نوعی از این گروه ابزار است که ممکن است به شکل بسیار ساده و در ظرفیت‌های تناژ سبک 1 تن و 2 تن برای کارهای کوچک با ساختار تک ستونه و مینی و یا بصورت دو ستونه و H-Frame تا ظرفیت 30 تن ساخته شود. دستگاه پرس روغنی میزی روی میز کار قرار می‌گیرد و می‌توان براحتی بصورت پرتابل آن را جابجا کرد؛ اما قابلیت کار در حالت زمینی و ایستاده را ندارد.

پرس هیدرولیک دستی

معمولا مدل‌های پرس مینی و رومیزی سیستم پیشروی دستی دارند. هر چند که مدل‌های بزرگتر و صنعتی هم امکان کار با دست را ارائه می‌دهند. اما پرس هیدرولیک دستی به عناوینی می‌گویند که فرآیند فشردن فک بالایی آنها تماما توسط اهرم و دست انجام می‌گیرد. پرس هیدرولیک دستی فاقد پمپ روغن بوده و معمولا در ظرفیت‌های بالای 5 تن ساخته نمی‌شود.

 

 

پرس هیدرولیک اتوماتیک

برخلاف نوع دستی، دستگاه پرس هیدرولیک اتوماتیک با پیشروی خودکار و طبق الگوی داده شده به سیستم داخلی، کار پرس کردن را انجام می‌دهد و نیازی به صرف انرژی دست توسط کاربر نخواهد بود. در بسیاری از ماشین‌های پرس هیدرولیک دو ستونه، چهار ستونه و مخصوصا هشت ستونه این فانکشن تعبیه شده است. امکان برنامه ریزی پرس توسط اپراتور، پرس کردن اتومات، سوییچ برقی، پمپ برقی، سیستم پیشروی خودکار، تخلیه فشار و ایمن اتوماتیک و... از مشخصات فنی پرس هیدرولیک مدل اتوماتیک است.

پرس هیدرولیک بادی

نوع پیشرفته‌تری از دستگاه پرس که سیستم انتقال قدرت داخلی آن همچنان روغنی و هیدرولیک است، اما سیستم پیشرونده آن نه بصورت برقی و دستی، که با انرژی و پمپ باد انجام می‌گیرد. دقت و ایمنی پرسکاری در دستگاه پرس هیدرولیک بادی میزان بالاتری دارد و تخلیه فشار در موارد اضطراری به خوبی به کمک سیستم پنوماتیک دستگاه انجام می‌شود. این مدل پرس برای موارد سری کاری و مواردی که کنترل دائم فشار وارده توسط فک مورد نیاز است استفاده می‌شود.

 

انواع پرس هیدرولیک بر اساس کاربرد

حال با توجه به ساختار ماشین‌های پرس هیدرولیک که در قسمت بالاتر اشاره شد، می‌توان حدس که هر کدام از این دستگاه‌ها برای چه شغل و عملیاتی مفید خواهد بود. نباید از یک مدل پرس هیدرولیک توقع کار در محدوده گسترده‌ای از پروژه‌ها را داشت، چرا که هدف کاری و نوع پیشه کاربر در انتخاب دستگاه پرس تاثیر مستقیم دارد. اگر بخواهیم انواع پرس هیدرولیک را بر اساس کاربرد نام ببریم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پرس لمینت و فشرده سازی
  • پرس مونتاژکاری
  • پرس فرم و خم کاری
  • پرس پودرسازی
  • پرس پانچ
  • پرس برشکاری
  • پرس قالب سازی
  • و...

 

کلام آخر در مورد انواع دستگاه پرس هیدرولیک

همانطور که مشاهده کردید، در این مقاله در مورد اینکه پرس هیدرولیک چیست؟ و انواع آن چه تفاوتی باهم دارند؟ صحبت کردیم. یک کاربر ماهر به عنوان یک متخصص و استاد کار، همواره باید مدل صحیحی از ماشین پرس هیدرولیک را تهیه کند؛ به طوریکه آن دستگاه پرس برای شغل خود، چه خانگی و سبک کارگاهی و یا پرسکاری صنعتی و سنگین، و همینطور برای هدفی که از پرس زنی دارد مناسب باشد.

شما می‌توانید برای خرید پرس هیدرولیک در ظرفیت‌ها و تناژ مختلف از برندهای ایرانی و خارجی معتبر به فروشگاه ابزارمارکت مراجعه کنید و تمام محصولات را به صورت اورجینال با ضمانت اصالت کالا، در تمام نقاط ایران و درب محل دریافت کنید.

نظرات کاربران
امتیاز کاربران به این مطلب | از ۵ ( مشارکت کننده)
نفر
شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر بدهید.
برای ثبت نظر، لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.

  • |

    • |

    نظری جهت نمایش موجود نیست
    از آخرین تخفیف های ابزارمارکت مطلع شوید