آموزش ساخت میز اور فرز نجاری
ساخت میز اور فرز روشهای بسیار متنوعی دارد و به ظاهر سخت، اما در عمل آسان است!... از آنجا که دستگاه اور فرز در ابعاد و قدرت متفاوتی تولید میشود و یک ابزار تخصصی در کارگاه چوب و نجاری است، نحوه ساختن میز فرز نجاری نیز کاملا بستگی به نیازهای کاربر و سایز و مدلی که میخواهد دارد. بنابراین با دانش فنی مناسب و رعایت برخی نکات میتوان به تولید میز اور فرز پرداخت. اما قبل از شروع بیایید بدانیم اساسا میز اور فرز چیست؟ چه تفاوتی با سایر میزهای کار دارد؟ انواع میز فرز نجاری کدامند و در چه ابعادی وجود دارند؟ چگونه میتوانیم میز اور فرز بسازیم؟ یک میز دستگاه فرز نجاری باید چه قطعات و بخشهایی داشته باشد؟... تمام این سوالات برای متقاضیان این کالا مطرح است. در این مطلب ضمن معرفی انواع میز کار فرز نجاری آماده و شرکتی، مروری هم بر نحوه ساخت میز اور فرز خواهیم داشت.
میز اور فرز چیست؟
به طور کلی یک میز اور فرز یا به انگلیسی Router Table ابزاری آشنا و به ظاهر شبیه به یک میز کار معمولی یا یک اره میزی بوده اما دارای برخی مشخصات و ویژگیهای منحصر بفرد است. میز فرز نجاری جهت بستن دستگاه اور فرز در زیر یا روی سطح آن طراحی شده تا تمام عملیات برشکاری، طراحی، ابزار زنی، لبه زنی، پرداخت، تراشکاری و فرم دهی، شیار زنی و ... پروژههای چوبی با آن براحتی صورت بگیرد. میزهای اور فرز معمولا در 2 نوع پیش ساخته توسط شرکتها و کمپانیهای معتبر و یا به شکل قابل ساخت و سفارشی توسط خود کاربران تولید میشوند و ساختار و بدنه چوبی یا فلزی دارند. میز فرز نجاری با انواع و سایزهای بسیار مختلفی ارائه شده و هر کدام از مدلهای آن دارای اجزاء متنوع و کاربردی است.
اجزاء میز اور فرز
در میزهای مخصوص فرز نجاری و خصوصا در مدلهای پیش ساخته، چند بخش و قطعات اصلی و فرعی وجود دارند. یکی از بخشهای اصلی، وجود یک حفره مرکزی نسبتا کوچک در وسط میز بوده که حکم خروجی تیغه اور فرز را دارد. پایه اتصال دستگاه در مقابل این سوراخ تعبیه شده و دستگاه اور فرز در سمت رویی یا زیرین میز و روبروی این حفره و در جای مخصوصش نصب میشود. بعد از نصب، تیغ و کولت دستگاه از طریق این سوراخ در معرض دید و سطح برای برش قطعه کار قرار میگیرد. این قسمت مشترک و ثابت تمام میزهای اور فرز ساده و پیشرفته خواهد بود.
اما روی میز اور فرز اقلام مختلف دیگری چون گیره، گونیا، ریل و ... هم وجود دارد که هر کدام در جایگاه مناسب و مخصوص خود نصب شدهاند. این قطعات همان وظیفه آشنای گرفتن قطعه، تنظیم و کمک به انجام برش صاف و تمیز و کارکرد حرفهای را دارند. علاوه بر اینها، در بیشتر میزهای اور فرز امکان تنظیم ارتفاع، عمق و گاهی زاویه برش توسط یک ریل اهرمی یا فلکهای وجود داشته و به این ترتیب دامنه و عمق نفوذ تیغه در سطح قطعه کمتر و بیشتر میشود. هر چقدر تعداد این لوازم جانبی بیشتر و کاملتر شود، با با یک میز فرز نجاری پیشرفته روبرو خواهیم بود.
انواع میز اور فرز
هر چند که تمام میزهای فرز نجاری دارای یک سطح و قسمت اصلی رویه برای کار هستند و اجزاء ثابت و مشخصی دارند؛ اما شیوه ساخت و ساختار بدنه آنها باهم متفاوت و ممکن است بصورت کوچک یا بزرگ و به شکل کوتاه یا بلند ساخته شوند. میز اور فرز Bench Top یا نیمکتی جهت گذاشتن روی میز اصلی کار، میز اور فرز پایه دار، میز اور فرز استاندارد و مستقل، میز اور فرز کشویی یا کابینتی، میز اور فرز تنظیم شونده و ... انواع این محصول را تشکیل میدهند. تمامی این مدلها هم به روش پیش ساخته و کارخانهای و هم از طریق ساخت توسط خود کاربر و در یک کارگاه قابل تولید هستند.
ضمن اینکه برخی برندهای درجه یک صنعتی دنیا اقدام به تولید دستگاه اور فرز میزی هم کردهاند. به این صورت که یک میز فرز و دستگاه اور فرز در یک پکیج بصورت از قبل تنظیم و نصب شده باهم ارائه میشوند و دیگر نیازی به تهیه کردن جداگانه این دو محصول نیست. اور فرز میزی شباهت زیادی به یک اره میزی دارد و تفاوت بزرگ و ظاهری آن در وسط میز کار میباشد؛ جایی که بجای یک تیغ اره میزی الماسه دیسکی و گرد بر، همان سوراخ و حفره مرکزی و کولت اور فرز داخلی محصول قرار گرفته است. این محصولات به دلیل تنظیم کارخانهای، قدرت بالا، کار راحت و سایز کولت بزرگ برای استفاده اور فرز به شکل میزی ایدهآل خواهند بود.
مراحل ساخت میز اور فرز
از آنجا که این محصولات برای هر مدل دستگاه اور فرز متفاوت هستند، ممکن است یک میز اور فرز پیش ساخته با برخی دستگاههای فرز نجاری هماهنگ نباشد. برای همین بسیاری از کاربران، چوب کاران و نجاران حرفهای خود به دنبال ساختن میز فرز نجاری میروند. قبل از اشاره به خود پروسه، لازم است اشاره شود که طریقه ساخت میز اور فرز چند مدل و روش متنوعی دارد؛ برخی کاربران از دستگاه اور فرز تنها بصورت روکار استفاده میکنند، پس باید میزی بسازند که اورفرز آنها روی میز نصب شود. اما بیشتر استادان کار به دنبال یک میز اور فرزی هستند که دستگاه در زیر آن قرار بگیرد. برای تولید این نوع نیز چند روش استاندارد در دنیا وجود دارد؛ یک مدل آن ساده و دارای تنها یک حفره کولت در وسط میز چوبی است. اما مدلهای پیشرفتهتر دارای یک صفحه دایرهای یا چهارگوش پلاستیک یا طلق مخصوص کولت و نگهداری دستگاه در مرکز به همراه گونیا و گیره میز بوده که به مراتب از مدل ساده بهتر است.
روند ساختن میز اور فرز بستگی به نیاز، سایز و مدل مورد احتیاج کاربر دارد. با رعایت نکات فنی مهندسی براحتی میتوان یک میز اور فرز ساخت اما عدم رعایت هر کدام از این نکات، باعث فرسایشی شدن عملیات تولید میز فرز نجاری و در نتیجه عدم موفقیت کاربر میشود. در ادامه مطلب نحوه ساخت و تبدیل یک میز کار چوبی به یک میز اور فرز با طلق شیشهای را توضیح خواهیم داد.
مرحله اول
قبل از شروع به ساخت یک میز اور فرز ابتدا باید بدانید چه مدل دستگاهی قرار است روی آن نصب شود؛ نوع اور فرز، تک دسته و دو دسته بودن، لبه گیر بودن دستگاه، سایز، توان، سرعت و وزن دستگاه در اندازه نهایی میز مهم بوده و باید با توجه به قدرت اور فرز ساخته شود. دومین نکته حالت ایستایی آن است؛ میز اور فرز مثل تمام میزهای کار میتواند در ابعاد بسیار کوچک و رومیزی، نشسته و زمینی تا ابعاد بزرگ پایه دار و بلند ساخته شود. هر کاربر باید بنا به خواسته و نیازمندی خود طرح و نقشه قبلی ساختن میز را بریزد. نکته سوم قبل از شروع، میزان ساده بودن یا حرفه ای بودن میز است؛ یک میز اور فرز حرفهای غیر از پایه و جایگاه نصب دستگاه، دارای مکانی برای نصب گونیا مدرج، گیره، ریل، خط کش و ... روی سطح میز بوده تا بتواند به استاد کار در برش هر چه بهتر کمک کند.
مرحله دوم
نقشه کشی و انتخاب مواد ساخت میز اور فرز نکته مهم بعدی است. قبل از روشن کردن آچار و ابزارآلات برشی، ابتدا نقشه آن میزی که میخواهید بسازید را بکشید تا با میزان عملی بودن آن کمی آشنا شوید. بعد به سراغ انتخاب جنس بروید؛ اکثر میزهای اورفرز از جنس چوب با کیفیت و مستحکم مثل چوب راش یا گردو چند لایه ساخته میشوند اما مدلهای فلزی مثل آلومینیومی هم وجود دارند. در صورت انتخاب چوب، قسمت کاری و سطح میز باید از نوع چوب 5 لایه و حتی ضخیمتر ساخته شود.
اما در کنار چوب برای ساختار اصلی پایه و سطح کاری میز، به یک ورق ضخیم مربعی با حداقل ضخامت 1/4 اینچ یا 6 میلی متر از جنس پلکسی، اکریلیک، طلق شیشهای، چوبی و یا حتی فلزی نیز احتیاج است. اندازه ضلع مربعی این ورق طلقی به وزن و ابعاد اور فرز بستگی دارد چرا که این قطعه برای نصب خود دستگاه اورفرز روی آن و در نهایت در مرکز قرار گرفتن سطح چوبی میز به کار میآید. اگر بخواهید اور فرز را بدون دخالت هیچ ورق طلقی و بدون پایه شیشهای و مستقیم به زیر میز نصب کنید؛ یعنی در واقع بخواهید مدل میز ساده بسازید که ورق مرکزی نگهدارنده اور فرز نداشته و تنها یک سوراخ مرکزی برای کولت و تیغه داشته باشد، پس باید برای نصب دستگاه اور فرز در زیر میز به فکر پایه جداگانه باشید؛ برای همین بجای یک ورق 6 میلی متری طلق، به پایه های فلزی یا چوبی برای نصب و نگهداشتن اور فرز زیر میز نیاز خواهید داشت.
مرحله سوم
برای ساخت میز اور فرز نجاری همانطور که اشاره شد ابتدا به یک میز کار چوبی معمولی مستحکم و قوی نیاز دارید. بنابراین یا باید یک مدل از این نوع میزها بصورت آماده از قبل تهیه شود؛ یا با کمک دانش نجاری و به کمک پایه و ورق چوب سخت چندلایه و با استفاده از نقشه قبلی و پیچ، چسب چوب و ... باید یک میز بسیار محکم معمولی ساخت. بعد از تهیه و ساخت این میز ساده، نوبت به آماده کردن آن برای تبدیل به یک میز اور فرز است. برای این کار ابتدا مرکز سطح میز را پیدا کنید. طلق شیشه ای را روی آن قرار داده و خطهای برش چهارگوش را با مارکر یا ماژیک بکشید.
اما هنوز نوبت برش دادن نرسیده است؛ با یک متر یا خط کش، اندازه لبه تیغه اور فرز تا لبه فک فلزی دستگاه اورفرز خود را اندازه گیری کنید. حالا باید دقیقا به اندازه این فاصله، خطوط ماژیکی مربعی که توسط طلق روی سطح چوبی میز کشیده بودید را بزرگتر کنید تا به این ترتیب 2 مربع خط کشی شده روی سطح میز ایجاد شود. در قدم بعدی دومرتبه به اندازه 1/4 اینچ یا 1/2 اینچ کوچکتر، یک مربع داخلی دیگر و کوچکتر نیز در داخل مربع اولیه خط کشی کنید و بنابراین در پایان این قسمت 3 مربع خط کشی شده خواهید داشت. 1 مربع به اندازه طلق، 1 مربع به اندازه بزرگتر و برابر با فاصله تیغه دستگاه تا لبه پایه فلزی، و 1 مربع کوچکتر. در نهایت گوشه های مربع داخلی را مشابه برش فارسی و تابلوی عکس با ماژیک بههم وصل کنید.
مرحله چهارم
حالا با عمود بر و یا هر اره برشکاری خطوط مربع داخلی (مربع سوم) را بسیار دقیق برش دهید. در صورت انجام دادن درست این کار، قطعه چوب داخلی براحتی جدا میشود. بعد از انجام این کار باید طلق شیشه ای را سوار کرد. ابتدا چند تخته سنگ بزرگ و سنگین و کاملا صاف مثل سنگ مرمر یا موزاییک تهیه کنید و آنها را طوری روی میز بچینید که دقیقا با خطوط مربع بیرونی بزرگ که قبلا کشیدید مماس شوند.
بعد از این کار، عمق برش و ارتفاع تیغه دستگاه اور فرز را با ضخامت طلق شیشه ای تنظیم کنید؛ بطوریکه نوک تیغه اور فرز کاملا با لبه بیرونی طلق در یک راستا باشد. حالا دستگاه اور فرز را روی سطح چوبی گذاشته و مربع داخلی دوم، یعنی همان مربعی که به اندازه طلق خط کشی کرده بودید را برش دهید. دقت کنید سنگها در این برش جابجا نشوند و ضخامت و سطح میز چوبی نیز بطور کامل برش نخورد! در واقع به میزان تقریبا نیمی از ضخامت اصلی میز و تنها به اندازه ضخامت طلق شیشهای باید کار لایه برداری انجام شود.
در صورت انجام درست این کار، جای طلق براحتی در میآید. سپس این جایگاه درآورده شده را با سنباده زن تمیز و پرداخت کنید و تست کنید که آیا طلق براحتی در آن مینشیند یا خیر؟... در صورت مثبت بودن جواب، حالا جای گذاشتن طلق به خوبی آماده است.
مرحله پنجم
در مرحله بعدی باید شکل دقیق پایه شیشهای یا پلاستیکی پایه و بیس اور فرز را روی طلق در آورید. برای این کار ابتدا پیچهای پایه پلاستیکی اور فرز را باز کنید و آن را روی طلق قرار دهید. سوراخهای پیچ پایه را علامت زده و با یک مته تیز آن را سوراخ کنید. دقت کنید که طلق نشکند. بعد سوراخها را خزینه کنید. در قدم بعدی باید سوراخ مرکزی اصلی برای کار کولت را ایجاد کرد. برای این کار از یک مته گازور یا مته گرد با کیفیت و سایز 1-1/4 اینچ یعنی حدود 30 تا 35 میلی متر استفاده کنید. ضمن اینکه میتوانید 2 سوراخ کوچکتر هم برای جایگاه دسته طلق برای مواقع برداشتن دستگاه از سطح چوب ایجاد کنید.
مرحله آخر
حالا طلق را روی پایه فلزی و بیس اور فرز ببندید و دستگاه را با طلق روی سطح چوبی و جایگاه درست آن قرار دهید. خود ضخامت طلق به خوبی دستگاه فرز را نگه میدارد و حین کار نیز به طلق فشار نمیآید. اما میتوانید بعد از نصب دستگاه زیر میز، از پایههای چوبی کمکی هم جهت احتیاط بیشتر استفاده کنید. در مرحله آخر برق ورودی و تغذیه دستگاه را از زیر میز بکشید و میتوانید به تمیزکاری و کارهای جانبی بیشتر بپردازید. مثلا میتوان زیر یا روی طلق پارچه چرمی قرار داد یا میز را رنگ کرد.
مزیت این روش ساخت میز اورفرز این است که تنظیم ارتفاع کولت و تیغه و دستگاه راحت است. به آسانی میتوان تیغه را تعویض کرد. طلق بصورت کلی براحتی جدا خواهد شد و با پایین آوردن تیغه از سطح و لبه طلق و میز، میتوان از سطح میز کار برای کارهای دیگر استفاده کرد.
همانطور که اشاره شد این تنها یک روش ساده و استاندارد و البته پر استفاده برای ساخت یک میز اور فرز بود. روشهای دیگری برای تولید ابعاد کوچک و بزرگ میز فرز نجاری با سلایق مختلف وجود دارند که با این مدل متفاوت است. اما نکتهای که در مورد همهشان باید در نظر گرفت اینست که اورفرزها با ابعاد بزرگ و کوچک و قدرتهای مختلف از 500 وات به بالاتر تولید میشوند و به دلیل داشتن بازه سرعتی زیاد (معمولا از 15000 دور به بالاتر)، نیازمند مهار شدن حرفهای هستند؛ برای همین هنگام ساخت میز فرز نجاری و یا خرید میز اور فرز دقت کنید که هم میز باید توانایی نگهداری آن مدل اورفرز را داشته باشد؛ و هم خود دستگاه اور فرز باید دارای کفی و سوراخهای پیچی مخصوص جهت نصب بر روی میز باشد.
در این مطلب آشنا شدیم که میز اور فرز چیست؟ و روش های ساخت میز فرز نجاری چگونه است. مرور کردیم که دستگاه اور فرز چطور به میز متصل میشود و اجزاء میز فرز و انواع میز فرز نجاری کدامند؟
شما میتوانید برای خرید اور فرز و یا مشاهده قیمت انواع میز فرز نجاری یا خرید اور فرز میزی از بهترین و معتبرترین برندها با ضمانت اصالت و سلامت فیزیکی محصولات به همراه گارانتی و مشاوره فنی و رایگان به سایت و فروشگاه آنلاین ابزار مارکت مراجعه کنید.
در این بخش یک ویدئوی آموزشی برای ساخت میز اور فرز ساده در کمتر از 30 دقیقه قرار داده شده است.