گشتاور دریل شارژی چیست و نحوه تنظیم آن چگونه است؟
این روزها دریل شارژی به دلیل عدم نیاز به دسترسی به پریز برق برای کار کردن، به عنوان یکی از ابزارهای پرکاربرد شناخته میشود. این ابزار که به منظور سوراخکاری و پیچبندی مورد استفاده قرار میگیرد، دارای تعدادی دکمه و درجه است که هر کدام از آنها کاربرد متفاوتی دارند. یکی از مهمترین درجهها روی دریل شارژی، ترکمتر یا گشتاورسنج است. مهمترین وظیفه این قطعه در دریلهای شارژی، تنظیم گشتاور یا نیروی چرخشی مورد نیاز برای انواع کارهای سوراخکاری و پیچبندی است. به همین آشنایی با نحوه تنظیم گشتاور دریل شارژی یکی از مهمترین نکاتی است که در زمان کار با این دستگاه برای سوراخکاری و پیچبندی باید مورد توجه قرار بگیرد.
گشتاور دریل شارژی چیست؟
زمانی که از دریل شارژی برای سوراخکاری یا پیچبندی استفاده میکنیم، به نیرویی نیاز داریم که توانایی حرکت و چرخش در دستگاه را به وجود آورد. گشتاور نیروی مورد نیازی برای چرخش در دریلهای شارژی است که توسط گیربکس دستگاه ایجاد شده و بر حسب واحد نیوتن بر متر اندازهگیری و بیان میشود. گشتاور در دریلهای شارژی از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا وظیفه دارد که حداکثر سرعت و نیروی لازم برای انجام کار را مشخص کند. به همین دلیل گشتاور مورد نیاز برای انجام کارهای مختلف، روی حلقهای در پشت سهنظام دریلهای شارژی با عدد مشخص میشود که کاربر میتواند بر حسب نیاز آن را بر روی اعداد مختلف تنظیم کند.
کاربرد گشتاور دریل شارژی چیست؟
در مورد کاربرد ترکمتر دریل شارژی باید گفت که گشتاور در این ابزار نیرویی چرخشی ایجاد میکند که میتواند قدرت لازم برای سوراخکاری یا پیچبندی را در اختیار کاربر قرار دهد. با توجه به اینکه برای انجام کارهای مختلف به وسیله دریل شارژی، به نیروی گشتاور متفاوتی نیاز است، روی بدنه این دستگاه بسته به قدرت، نوع و مدل اعداد متفاوتی برای تنظیم گشتاور درج شده است. در صورتی که کاربران با نحوه تنظیم گشتاور دریل شارژی آشنایی داشته باشند، میتوانند نیروی مورد نیاز خود را بر اساس نوع کار تنظیم کرده و مورد استفاده قرار دهند.
اعداد روی دریل شارژی، نشان دهنده چیست؟
بر روی قسمت ترکمتر یا گشتاورسنج دریلهای شارژی اعداد مختلفی درج شده است که این اعداد بر اساس یک استانداردی تعیین شده و عملکرد واحدی در دستگاههای مختلف دارند. اعدادی که بر روی ترکمتر درج میشود میتواند از عدد 1 تا 24 متغیر باشد. این اعداد میزان سرعت و قدرت دریل را برای سوراخکاری روی سطوح مختلف یا پیچبندی با عمقهای متفاوت را مشخص میکند که کاربر باید متناسب با کاری که انجام میدهد، گشتاور را روی عدد مناسب تنظیم کند.
آموزش تنظیم گشتاور دریل شارژی
همانطور که اشاره شد، تنظیم ترکمتر دریل شارژی متناسب با نوع کار از اهمیت زیادی برخوردار است. نحوه تنظیم گشتاور دریل شارژی را میتوان در پنج مرحله خلاصه کرد. در مورد اعداد درج شده روی ترکمتر باید این نکته را مورد توجه قرار داد که بالاتر رفتن اعداد به معنی بالا رفتن سرعت و میزان نیرو است. به همین دلیل کاربر باید متناسب با نوع کار خود، بر اساس مراحل زیر گشتاور مورد نیاز را تنظیم کند:
- مرحله اول: اولین قدم برای تنظیم گشتاور، پیدا کردن محل ترکمتر یا گشتاورسنج روی دریل است. حلقهای در پشت سه نظام دستگاه وجود دارد که روی آن اعدادی حک شده است؛ این اعداد بر اساس قدرت و توان دستگاه میتوانند در بازههای مختلفی باشند که هر کدام نیروی مورد نیاز برای انجام کار را نشان میدهند.
- مرحله دوم: با چرخاندن حلقه ترکمتر، گشتاور را متناسب با نوع کار روی عددی که میخواهیم تنظیم میکنیم.
تنظیم ترکمتر دریل شارژی به سادگی و طی دو مرحله انجام میشود؛ اما نکته مهم در مورد تنظیم گشتاور این است که بدانیم برای هر نوع کار، ترکمتر باید بر روی چه عددی تنظیم شود تا از قدرت و سرعت کافی برای انجام صحیح و دقیق آن برخوردار باشد. در مورد نحوه تنظیم گشتاور دریل شارژی بسته به مدل و قدرت دستگاه و اعدادی که روی آن درج شده، میتوان به صورت زیر عمل کرد:
- گشتاور 1 تا 4: در صورت استفاده از دریل شارژی به عنوان پیچگوشتی جهت باز و بسته کردن پیچهای کوچک
- گشتاور 5 تا 8: در صورت استفاده از دستگاه به منظور سوراخکاری و پیچبندی روی سطوح نرم مانند چوب
- گشتاور 9 تا 12: استفاده از دریل شارژی برای سوراخکاری و پیچبندی روی سطوح و اجسام نسبتا سخت
- گشتاور 13 تا 16: در صورت استفاده از دستگاه جهت سوراخکاری و پیچبندی روی سطوح و اجسام سخت
- گشتاور 17 تا 24: به منظور انجام سوراخکاری عمیق و باز و بسته کردن پیچهای بلند بر روی سطوح مختلف
در مورد تنظیم اعداد گشتاور مورد نیاز روی ترکمتر دریل شارژی ذکر یک نکته که بیشتر از تجربه کاری بدست آمده، خالی از لطف نیست. معمولا اعداد درج شده روی ترکمتر یا سایز پیچ مورد استفاده، یکسان هستند. به عنوان مثال برای باز و بسته کردن پیچ سایز 10، بهتر است که گشتاور روی این عدد یا بالاتر تنظیم شود تا قدرت کافی برای باز و بسته کردن پیچ را داشته باشد.
کلاچ در دریل شارژی چیست و چه نقشی دارد؟
نکته مهم دیگر در مورد دریلهای شارژی و تنظیم گشتاور این است که بر روی حلقه تنظیم یک علامت دریل برای سوراخکاری و در برخی مدلها یک علامت چکش وجود دارد که نشان دهنده چکشی بودن دریل است. زمان استفاده از گشتاورهای مختلف برای باز و بسته کردن پیچ، مکانیسمی به نام کلاچ در دریل وجود دارد که پس از سفت شدن پیچ از چرخش سر دریل جلوگیری میکند. فعال شدن کلاچ با تولید صدایی تق تق قابل تشخیص است و به کاربر اطلاع میدهد که باید دستگاه را متوقف کند.
در صورتی که برای باز و بسته کردن پیچ، گشتاور بیش از میزان مورد نیاز تنظیم شده باشد، فعال شدن کلاچ باعث وارد شدن ضربه به پیچ میشود که این موضوع میتواند باعث وارد شدن آسیب به پیچ و هرز شدن آن شود. به همین دلیل برای جلوگیری از فعال شدن کلاچ که میتواند به پیچ آسیب وارد کند، توصیه میشود که از گشتاور پایینتر برای بستن پیچ و از گشتاور بالاتر برای باز کردن پیچ استفاده شود.
کلام آخر در مورد نحوه تنظیم گشتاور دریل شارژی
دریلهای شارژی در انواع مدلها از برندهای مختلف میتوانند بر حسب قدرت و توان موتور خود، یک حداکثر نیروی چرخشی را برای کارهای سوراخکاری و پیچبندی فراهم کنند. این نیرو که با نام گشتاور دریل شناخته میشود به وسیله ترکمتر یا گشتاورسنج از قابلیت تنظیم بر روی اعداد مختلف برخوردار است. در واقع در صورتی که کاربران با نحوه تنظیم گشتاور دریل شارژی آشنایی داشته باشند و بدانند که متناسب با نوع کار باید ترکمتر را روی چه عددی قرار دهند، میتوانند از بهترین قدرت دریل برای انجام دقیق و صحیح کار خود بهرهمند شوند.