نحوه کاهش صدای موتور برق (10 روش تست شده)
یکی از تجهیزات کاربردی که این روزها با توجه به وجود مشکل در تأمین برق پایدار مورد استفاده قرار میگیرد، موتور برق است. موتور برق یکی از تجهیزات مکاترونیکی است که میتواند انرژی شیمیایی حاصل از سوختهای مختلف را به انرژی الکتریکی تبدیل کرده و در شرایط قطعی برق، انرژی مورد نیاز برای روشنایی و کار کردن دستگاههای مختلف را تأمین کند. با اینکه موتور برق یک وسیله بسیار کاربردی به حساب میآید، اما تولید سروصدای زیاد در هنگام کار کردن باعث شده که مشکلات زیادی برای کاربران به وجود آید. با این حال جای نگرانی وجود ندارد زیرا راهکارهای عملی وجود دارد که با استفاده از آنها میتواند تا حد زیادی سروصدای تولید شده توسط موتور برق را کاهش داد.
چگونه میتوان سروصدای تولید شده توسط موتور برق را کاهش داد؟
با توجه به این موضوع که در ساختار موتورهای برق از قطعات مختلفی به منظور تبدیل انرژی شیمیایی مواد سوختنی به انرژی الکتریکی استفاده شده، در هنگام کار کردن دستگاه شاهد تولید سروصدای زیاد خواهید بود؛ به طوری که هر چه موتور از توان و قدرت بالاتری برخوردار باشد، میزان سروصدای تولید توسط آن نیز بیشتر خواهد بود.
با توجه به این موضوع که امروزه شاهده قطعیهای برق مکرر هستیم و موتور برقها از کاربرد زیادی برخوردار هستند، با استفاده از یک سری روشها و راهکارهای عملی میتوان تا حد زیادی سروصدای تولید توسط این دستگاهها را کاهش داد. به همین منظور در ادامه با 10 روش تست شده که میتواند منجر به کاهش نویز موتور برق شود، آشنا میشویم.
- استفاده از اتاقک سایلنت (Canopy)
- استفاده از صدا خفهکن (Silencer)
- تغییر محل قرارگیری دستگاه
- عمودی کردن لوله اگزوز
- قرار دادن دستگاه روی سطح محکم
- استفاده از سطوح جاذب ارتعاش
- استفاده از دفلکتور
- استفاده از مواد جذب کننده صدا
- قرار دادن اگزوز در آب
- دور کردن دستگاه از محیط
از اتاقک سایلنت استفاده کنید
یکی از راههای کاهش سروصدای موتور برق، استفاده از اتاقک سایلنت است. این اتاقکها به شکلی طراحی شدهاند که دیوارههای مجهز به فوم عایق صوتی داشته که میتوانند تا حد زیادی مانع انتشار صدا شده و آن را جذب کنند. در صورت عدم دسترسی به فومهای عایق صوتی، میتوان از اتاقکهای چوبی استفاده کرد؛ بدون شک توان اتاقکهای چوبی برای جذب صدا در مقایسه با فوم عایق صوتی کمتر است اما با این حال میتواند به میزان قابل توجهی منجر به کاهش نویز موتور برق شود.
محل قرارگیری موتور برق را تغییر دهید
در صورتی که نمیتوانید از روشهای بالا برای کاهش میزان سروصدای موتور برق استفاده کنید، یکی از اقدامات کاربردی تغییر محل قرارگیری دستگاه است؛ در واقع کاربران میتوانند موتور برق را دورتر از محلی که در حال کار هسند قرار دهند. این کار صدای دستگاه را کم نمیکند اما باعث میشود که صدای کمتری به کاربر برسد.
از صدا خفهکن روی اگزوز استفاده کنید
درصد زیادی از صدای تولید شده توسط موتور برق، مربوط به اگزوز آن است. به همین دلیل یکی از مؤثرترین راههای کاهش سروصدای دستگاه، استفاده از صدا خفهکن روی اگزوز است. با اینکه صدا خفهکن میتواند تا حد زیادی صدا دستگاه را کاهش دهد اما یکی از معایب آن که باید مورد توجه قرار بگیرد، افزایش پیدا کردن مصرف سوخت موتور برق است.
از مواد جذب کننده صدا استفاده کنید
یکی از راهکارهای کاهش صدای موتور برق استفاده از مواد جذب کننده صدا در محیط است. برای این کار میتوان از پنلهای صوتی، فومهای صوتی یا سایر موادی که قابلیت جذب صدا دارند استفاده کرد. این روش برای استفاده در محیطهای حساس به صدا مانند محیطهای صنعتی یا کاری بهترین گزینه است. بهبود محیط از نظر صوتی به این روش هم به درک بهتر محیط افراد توسط کاربران کمک میکند و هم اینکه در ایمنی و راحتی نقش بسیار مؤثری ایفا میکند.
لوله اگزور دستگاه را به صورت عمودی قرار دهید
تغییر وضعیت قرارگیری اگزوز دستگاه، یکی دیگر از راههای کاهش صدای موتور برق به حساب میآید. با توجه به اینکه در اکثر موتورهای برق، اگزوز به صورت افقی نصب شد، با تغییر وضعیت و قرار دادن آن به صورت عمودی تا حد زیادی میتواند صدای تولیدی را کاهش داد، زیرا در این حالت امواج صوت به سمت بالا هدایت شده و در نتیجه میزان سروصدای تولیدی کاهش پیدا میکند.
دستگاه را روی یک سطح محکم قرار دهید
در برخی مواقع تولید سروصدای زیاد در هنگام کار کردن موتور برق به دلیل قرار نگرفتن دستگاه در یک سطح مناسب و ناشی از ارتعاشات در زمان کار کردن دستگاه است. به همین دلیل در صورتی که در زمان کار کردن موتور برق، دستگاه روی سطح سخت و محکم قرار داده شود، موتور برق در زمان کار کردن کمتر دچار ارتعاش میشود که نتیجه آن کاهش سروصدا است.
موتور برق را روی سطح جاذب ارتعاش قرار دهید
یکی دیگر از روشهای کاهش ارتعاش موتور برق در زمان کار کردن که منجر به کاهش سروصدا میشود، قرار دادن دستگاه روی سطوحی است که ارتعاش را جذب میکنند. در واقع قرار دادن دستگاه روی سطوحی مانند خاک یا صفحات لاستیکی که خاصیت جذب ارتعاش و لرزش را دارند باعث میشود که سروصدای موتور برق به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کند.
از دفلکتور استفاده کنید
استفاده از منحرف کننده صدا یا دفلکتور یکی دیگر از راهکارهای کاهش صدای موتور برق در زمان کار کردن است. دفلکتور وسیلهای است که میتواند جهت انتقال امواج صوتی را تغییر دهد؛ زیرا صورت دارای جهت بوده و میتوان آن را کنترل کرده و به جهت دلخواه هدایت کرد. به همین دلیل استفاده از دفلکتور باعث میشود که امواج صوتی در جهت دیگری هدایت شده و در نتیجه میزان سروصدا و نویز در محیط به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کند. در شرایطی که دسترسی به تجهیزات کاهش نویز محدود است، میتوان از این روش استفاده کرد.
لوله اگزوز را در داخل آب قرار دهید
یکی از سادهترین روشهای کاهش صدای موتور برق به خصوص زمانی است که به تجهیزات مختلف برای کاهش نویز دسترسی وجود ندارد. این روش بسیار ساده بوده و هزینهای نیز در برنخواهد داشت. با قرار دادن اگزوز موتور برق در آب میتوان تا حد زیادی سروصدای آن در زمان کار کردن را کاهش داد.
دستگاه را دور از دسترس قرار دهید
به عنوان آخرین راهکار در صورتی که امکان انجام سایر راهکارها وجود نداشت، برای کاهش صدای موتور برق میتوانید دستگاه را دور از دسترس قرار دهید. در واقع این راهکار برای کم کردن صدای موتور برق نیست بلکه راهکاری است تا دیگر صدای تولید شده توسط آن را نشنوید. در صورتی که لزوم به قرارگیری دستگاه در نزدیکی کاربر وجود ندارد، میتوان دستگاه را در نقطهای دورتر قرار داد تا میزان صدایی که به گوش میرسد به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کند.
کلام آخر در مورد نحوه کاهش صدای موتور برق
با اینکه موتور برق یکی از تجهیزات مهم و کاربردی است که میتواند انرژی الکتریکی مورد نیاز برای روشنایی و کار کردن دستگاههای مختلف را تأمین کند، اما یک عیب بزرگ دارد؛ بزرگترین عیب موتور برق تولید نویز و سروصدای زیاد در زمان کار کردن است که باعث آزار و اذیت کاربران و افراد حاضر در محیط میشود. آشنایی با راهکارهای کاهش نویز و سروصدای موتور برق به کاربران کمک میکند که با انجام دادن این روشها تا حد زیادی صدای دستگاه را کاهش داده و یک محیط آرام و به دور از مزاحمت صوتی به وجود آورند.