چگونه ابزار اصلی را از تقلبی تشخیص دهیم؟ (روش تشخیص ابزار تقلبی)

برای تمام کشورهایی که مشکلاتی چون تحریم، گرانی، نوسان قیمت دلار و ارز و... دارند، یکی از عمومی‌ترین مشکلات و خطرات برای خریداران، وجود ابزارهای فیک یا تقلبی در بازار است. برای اینکه فریب آنها را نخورید و به جای یک ابزار اصل، دستگاه جعلی نصیب‌تان نشود، بهتر است از روش تشخیص ابزار تقلبی آگاه باشید. بسیاری از افراد این تصور را دارند که تشخیص دادن یک محصول فیک از اصل نیاز به دانش فنی خاص و پیچیده، تجربه کار، خرید و فروش ابزارآلات دارد؛ درحالیکه اینطور نیست! هر علاقمند و خریدار ابزارآلات دستی، برقی، شارژی، بادی و... با دانستن چند نکته به آسانی می‌تواند تشخیص دهد که ابزاری که سفارش داده و به دستش رسیده تقلبی است یا اصلی؟ برای درک بهتر این مساله با این مطلب از ابزارمارکت همراه باشید.

 

راه های تشخیص دادن ابزارهای تقلبی و غیر اصل

برای انجام این عمل طی یک فرآیند کوتاه و آسان، باید چندین بخش و عوامل موثر در کیفیت، ساختار، ظاهر، بازدهی، برخی نکات فنی، خدمات پس از فروش و البته قیمت را در نظر بگیرید. در ادامه سعی می‌کنیم پارامترهای موثر و مشترک اصل و فیک بودن در بسیاری از برندهای ابزار را مرور کنیم و با چند مثال منظور را بطور کامل بیان کنیم. 

جدول راهنمای زیر به عنوان یک چک لیست، می‌تواند کمک زیادی برای تشخیص سریع ابزار تقلبی باشد.

 

سوال / نتیجه

بله

خیر

آیا بسته بندی دستگاه پلمپ بوده و یا چیدمان آن در کارتن کاملا دقیق طراحی شده است؟

X

آیا مدل، کد و یا سریال دستگاه از طریق سایت اصلی، شرکت و یا نمایندگی رسمی سازنده قابل پیگیری است؟

X

آیا لیبل و پلاک مشخصات دستگاه بصورت یکپارچه و بدون برآمدگی و جدا شدن آسان روی بدنه نصب شده است؟

X

آیا برند ابزار روی محصول بصورت برجسته یا ماشین کاری حک شده است؟

X

آیا سری ساخت یا ویژگی خاص محصول روی بدنه ابزار حک شده است؟

X

آیا دستورالعمل، کدهای امنیتی، حفاظتی و... در بخش های برق رسان ابزار نوشته شده است؟

X

آیا روی لیبل، کارتن و هر قسمت دیگر ابزار غلط املایی وجود دارد؟

X

آیا زبان نوشته شده روی قسمت های مختلف دستگاه باهم همخوانی دارد؟

X

در صورت نیاز، آیا ابزار و دستگاه دفترچه راهنما دارد؟

X

آیا ساختار بدنه ابزار کاملا فیت و بدون لقی، شکاف و شیارهای غیر ضروری است؟ بدنه دستگاه هنگام تکان دادن لقی ندارد؟

X

آیا ابعاد و وزن دستگاه با کاتالوگ و سایت اصلی سازنده همخوانی دارد؟

X

آیا صدا و عملکرد دستگاه غیر طبیعی است؟

X

کیفیت تزریقی و جنس بدنه، پوسته، دسته و... به چه میزان است؟ آیا با جنس اصلی در سایت ها همخوانی دارد؟

X

آیا مشخصات و کیفیت لوازم جانبی با محصول دریافتی مطابقت دارد؟

X

عملکرد دستگاه زیر فشار و کار چگونه است؟ آیا برای انجام یک کار ساده زور زیادی می‌زند؟

X

آیا قیمت ابزار با قیمت مدل های اصلی در سایت های معتبر خارجی و ایرانی تطابق دارد؟

X

 

بسته بندی ابزار

اولین موردی که به آن برخورد می‌کنید نحوه بسته بندی و کارتن ابزار است. البته این مورد بیشتر در ابزارآلات برقی، شارژی، بادی و یا ابزارهای بزرگ مثل جک و... دیده می‌شود. بسته بندی اورجینال تمام نکات ایمنی را رعایت می‌کند. کابل از قسمت اصلی بدنه جداست؛ لوازم جانبی با طراحی ارگانایز شده داخل کارتن چیده و کاملا مهار شده‌اند. اگر دستگاه جعبه حمل دارد، این جعبه یا فلزی بوده و یا از پلاستیک نشکن با کیفیت BMC ساخته شده است. جعبه محافظ براحتی و تنها با چند ضربه و فشار نباید بشکند. در کنار آنها نیز باید دفترچه راهنما یا کارت گارانتی هم موجود باشد.

روی کارتن باید لیبل های مربوط به QR Code و همچین اطلاعات سریال، مدل و برند سازنده نصب شده باشد. روی بسته نباید هیچگونه غلط املایی وجود داشته باشد. ضمن اینکه هیچ برند معتبری روی کارتن ابزار خود از لفظ و کلمه Original استفاده نمی‌کند! چون نیازی به نوشتن این کلمه ندارد؛ پس اگر این کلمه را دیدید به اصل بودن ابزار شک کنید.

 

هویت ابزار

به عنوان یک خریدار باهوش، اولین کاری که باید انجام داد، جستجوی و سرچ کردن کد و مدل دستگاه در سایت مرجع و اصلی سازنده آن است. دقت کنید که عدم پیدا کردن مدل در سایت اصلی همیشه به معنای تقلبی بودن ابزار نیست. بلکه شاید آن برند، آن ابزار مذکور را از خط تولید خارج کرده و از سایت خود حذف کرده باشد. در این صورت می‌توان از دیگر سایت‌های فروشگاهی و ارائه کننده ابزار معتبر در دنیا بهره برد.

کشور سازنده و عبارت Made in

در بیشتر اوقات روی پلاک، لیبل و کارتن ابزار، کشور سازنده آن نیز نوشته می‌شود. بهتر است بدانید محصولات بسیاری از برندهای معروف ابزار مثل بوش، دیوالت، ماکیتا، آاگ، میلواکی و... تنها در یک کشور تولید نمی‌شوند و امکان دارد ساخت رومانی، بلغارستان، انگلیس، هلند، لهستان، ویتنام، تایوان، چین و... باشند. معمولا نام کشور سازنده بصورت کاملا واضح یا بصورت اختصاری مثل GB انگلستان، US آمریکا، EU اروپا،  PL لهستان و... روی آنها نقش می‌بندد. این تغییر کشور سازنده امکان دارد روی طراحی جزئی برخی قسمت‌های دستگاه تاثیر بگذارد اما اطمینان داشته باشید که دستگاه با همان کیفیت و زیر نظر برند ساخته شده است.

نکته مهم این است که دقت کنید، این برندهای معروف هیچ گاه برای کشورهای مبدا خود از لفظ Made in استفاده نمی‌کنند. مثلا روی محصولات اصلی ماکیتا هرگز عبارت Made in Japan وجود ندارد. همینطور برای برند دیوالت، بوش و آاگ عبارت ساخت آلمان یا Made in Germany ثبت نمی‌شود. اصطلاح Made in تنهای برای کشورهای سازنده غیر مبدا اصلی استفاده شده و روی لیبل دستگاه چاپ می‌شود.

 

قیمت ابزار

بدون شک می‌توان گفت که یکی از مهمترین عوامل روش تشخیص ابزار تقلبی قیمت آن است چرا که هدف سازندگان و فروشندگان ابزارهای فیک و جعلی پایین آوردن بسیار محسوس و مشکوک قیمت آن مدل نسبت به نسخه اصلی آن است. این مورد خصوصا در برندهای بوش، دیوالت، ماکیتا و... بسیار دیده می‌شود. برای حل این مشکل، قیمت‌های رسمی و واقعی هر ابزار رسمی و جهانی را می‌توانید در سایت‌های معروفی مثل آمازون، Homedepot و... مشاهده کنید. سپس می‌توانید با محاسبه قیمت روز دلار و ارز و ضرب کردن آن در قیمت اصلی، به نرخ حدودی آن برسید و سپس با قیمت ارائه شده در فروشگاه و سایت‌های داخلی مقایسه کنید.

یک ضرب المثلی معروفی می‌گوید: «هنوز آنقدر پولدار نشده‌ام که جنس ارزان بخرم!»

 

نکات ظاهری ابزار

وضعیت بدنه ابزار

ابتدا به بدنه نگاه کرده و به رنگ بدنه دقت کنید؛ آیا طیف رنگی بدنه آن ابزار کاملا و 100% با تمام محصولات اصلی مشابه آن برند یکسان است؟ هیچگونه تفاوت طیف رنگ بین مدل‌های مشابه در یک سری ساخت هر برند نباشد وجود داشته باشد.

آیا پلاک و لیبل اطلاعات فنی دستگاه به شکلی است که کاملا چسبیده و با بدنه یکپارچه باشد؟ به نوعی که براحتی کنده و بلند نشود؟ تمامی مشخصات اصلی باید روی لیبل با یک زبان واحد ثبت شده باشند و با اطلاعات فنی داخل سایت و دفترچه راهنما در مورد آن مدل مشخص هماهنگ باشند. اسم برند سازنده نه بصورت لیبل چاپی، که باید روی بدنه بصورت برجسته و کاملا یکپارچه و با کیفیت بسیار بالا حکاکی شده باشد. بطوری که اصلا قابل جداسازی، کنده شدن و... نباشد.

اگر ابزار در سری انحصاری خاصی ساخته شده، کد و مشخصه آن سری باید بصورت برجسته روی بدنه حک شده باشد. مثلا دستگاه‌های شارژی با موتورهای بدون ذغال یا براشلس دارای بدنه حکاکی شده با اسم Brushless یا کد BL هستند. یا به عنوان مثالی دیگر، سری های مختلف محصولات دیوالت، ماکیتا مثل XT، RX و... با حکاکی این شناسه روی بدنه دستگاه همراه هستند.

 

 

ابعاد و وزن ابزار

وزن خالص و وزن کلی دستگاه را با اطلاعات سایز سازنده مقایسه کنید. ابزارهای تقلبی معمولا از متریال بی کیفیت و تزریق نادرست ساخته می‌شوند. موتور و سیم پیچی داخلی غیر مسی آنها کیفیت نداشته و در نهایت باعث وزن بسیار کمتری نسبت به نمونه اصلی می‌شود.

ابعاد ابزار تقلبی نیز در بیشتر اوقات با ابزار اصلی تفاوت دارد. مثلا دریل ها و پیچ گوشتی های شارژی تقلبی دیوالت و میلواکی طول و عرض کوچکتری نسبت به نسخه اورجینال دارند.

 

نکات فنی ابزار

بررسی کیفیت اجزاء

ساختار بدنه دستگاه باید کاملا فیت و بدون هیچگونه شیار عمیق و اضافه باشد. اگر با دست کمی به پایه و بدنه دستگاه فشار بیاورید، به هیچ عنوان نباید بین شیارهای اتصال قسمت های مختلف بدنه فاصله بیفتد و آن شیار عمیق شود.

اگر دستگاه را تکان دهید، نباید صدای لقی زیادی و غیر طبیعی شنیده شود. این مورد مثلا برای دستگاه شارژی نیز وجود دارد؛ دستگاه های باتری خور بعد از نصب باتری نباید صدای لقی زیاد بدهند. همچنین مثلا برای دریل ها، سنگ فرز و مینی فرزها نیز، شفت و سه نظام دستگاه نباید هیچگونه لقی داشته باشند.

جنس بدنه اگر از پلاستیک است باید کاملا یکدست و صاف باشد و ایرادی در تزریق نداشته باشد. همینطور پوسته فلزی گیربکس باید یکدست و ضخیم بوده زائده نداشته باشد. روکش دسته رابری ضد تعریق و لغزش نباشد به آسانی بلند شود و تمام آن در طول دسته باید یکدست باشد.

لوازم جانبی علاوه بر تطابق با سایت اصلی، باید کیفیت بالایی داشته باشند و براحتی روی بدنه و دستگاه نصب شوند. تمامی نکات مربوط به تزریق یکدست و یکپارچه برای لوازم جانبی هم باید رعایت شده باشد. دقت کنید که بابت داشتن لوازم جانبی اضافه روی دستگاه گول نخورید!... داشتن لوازم جانبی بیشتر در یک مدل خاص ابزار و مغایر با اقلام همراه اصلی در سایت و کاتالوگ همیشه معنای خوبی ندارد.

 

 

قدرت و توان ابزار

یکی از بهترین پارامترهایی که می‌توان با آن ابزار اصل و تقلبی را تشخیص داد، هنگام کار و تست آن است. برای این کار می‌توان در یک شرایط عادی و متوسط قدرت کاری (نه کار کاملا سبک و بدون فشار / نه کار کاملا سنگین و پرفشار) یک تست سریع از ابزار روی کار گرفت؛ اگر دستگاه بدون مشکل و با موفقیت تست را به پایان رساند، احتمال اصل بودن آن زیاد است. اما اگر دچار مشکل شد، به موتور فشار آمد، کار را کند انجام داد، دقت کافی در کار نداشت و... مشکلاتی از قبیل، پس در اصل بودن آن شک وجود دارد. مثلا برای دریل ها می‌توان سوراخکاری یک چوب با مته برگی سایز 5 تا 8 را تست کرد. یا مثلا برای تشخیص اصل بودن تراز لیزری، می‌توان دقت اندازه گیری آن در بردهای با فاصله 4 متر بیشتر را تست کرد.

 

 

سرعت و صدا

اگر ابزار مجهز به موتور و گیربکس است، سرعت چرخش، نرم بودن و میزان صدای تولیدی آن در مواقعی نشانگر اصل بودن کالاست. البته این مورد تنها با مقایسه بین 2 دستگاه مشابه امکان پذیر است و به داشتن میزان خاصی از تجربه و شناخت فنی ابزارآلات وابسته است. گیربکس و دنده‌ه‍ای یک ابزار اصلی و فابریک و سالم، بدون هیچگونه صدای ناهنجار، بصورت منظم و نرم می‌چرخد؛ و هنگام ایستادن و ترمز چرخ دنده‌ها نیز، صدای اضافه‌ای از آن بیرون نمی‌آید. ضمن اینکه تغییر سرعت آن با سوییچ و دیمر بصورت پله‌ای و پدال گازی انجام می‌گیرد و ناگهانی نخواهد بود.

 

 

تست سقوط

بدنه و ساختمان ابزارهای اصل طبق استانداردهای روز جهان و بصورت عایق و ایمن ساخته می‌شوند. در دستگاه‌های برقی، پوسته بدنه حتی بصورت عایق دوبل است که علاوه بر حفاظت بیشتر، مقاومت بالایی در سقوط از ارتفاعات هم دارد. ابزارهای تقلبی با چند بار افتادن از ارتفاع بیش از 1 متر، دچار شکستگی، از هم گسیختگی و ترک خوردگی می‌شوند. اما یک ابزار اصلی معمولا در سقوط‌های ناگهانی دوام بیشتری دارد.

لوازم یدکی فابریک و متفرقه

یکی دیگر از موارد تشخیص ابزارهای تقلبی ارائه آن به نمایندگی‌های مجاز برای بررسی و همینطور تهیه لوازم یدکی و فابریک آن است. اگر دستگاه تقلبی باشد، جنس فابریک به خوبی روی آن سوار و به اصطلاح اسمبل نمی‌شود. ضمن اینکه نمایندگی مجاز از قبول، تعمیر و گارانتی دستگاه تقلبی نیز خودداری خواهد کرد.

 

ابزارها و محصولات چه برندهایی به صورت تقلبی وجود دارند؟

بعد از بررسی راه های تشخیص ابزار تقلبی ذکر این نکته ضروری است که بیشتر تولیدات فیک و جعلی ابزار در محصولات پرفروش عمومی و برندهای معروف خارجی دنیا دیده می‌شوند؛ چرا که قیمت محصول اصلی و اورجینال آنها به مراتب گرانتر است. مثلا در ایران این مشکل بیشتر در برندهای دیوالت DeWalt – بوش Bosch – ماکیتا Makita – میلواکی Milwaukee – آاگ AEG و... وجود دارد. ابزارهای اصلی این برندهای جذاب بسیار پر طرفدار و خوش فروش هستند؛ اما به دلیل مشکلات اقتصادی کشور ما، بالا رفتن قیمت دلار و تحریم‌ها که باعث شد متاسفانه این برندها دیگر نمایندگی رسمی (نمایندگی مرکزی و تایید شده از طرف خود برند اصلی) در بازار ایران نداشته باشند، آمار محصولات تقلبی هم بالا برود. البته که محصولات اصلی این برندها همچنان در بازار ایران وجود دارد، اما بصورت تجارت شخصی و توسط شرکت‌های خصوصی وارد می‌شوند.

نکته دیگر اینکه، این مشکل تقلبی بودن ابزارها در مورد برخی برندها و محصولات تخصصی‌تر چندان جای نگرانی ندارد. به عنوان مثال، کمپانی‌های معتبری مثل اینسایز Insize، میتوتویو Mitutoyo و... که ابزارآلات تخصصی اندازه گیری دقیق (مثل کولیس، میکرومتر و... غیره) تولید می‌کنند؛ یا برندهای سازنده ابزار صنعتی تراشکاری، فرزکاری و... که محصولات‌شان کاربرد تخصصی دارد و عمومی نیست، به دلیل همگانی نبودن مشتریان آنها و همچنین نیاز به هزینه بالا برای ساخت نسخه تقلبی (مقرون به صرفه نبودن) از این مشکل ابزارهای فیک و غیر اصل تا حد زیادی مصون مانده‌اند.

 

در نهایت باید گفت که خریداران هر گروه ابزار، با یک جستجوی ساده در بازار و یا تنها با اعتماد به مراجع تخصصی و سایت های معتبر و باسابقه مثل ابزارمارکت می‌توانند براحتی ابزار اصلی خود را تهیه کنند. تمامی محصولات در فروشگاه آنلاین ابزارمارکت بصورت کاملا اورجینال، به همراه ضمانت اصالت و کیفیت کالا ارائه می‌شود.

نظرات کاربران
امتیاز کاربران به این مطلب | از ۵ ( مشارکت کننده)
نفر
شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر بدهید.
برای ثبت نظر، لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.

  • |

    • |

    نظری جهت نمایش موجود نیست
    از آخرین تخفیف های ابزارمارکت مطلع شوید