ابزار مناسب کار خود را چگونه انتخاب کنیم
همه ما میدانیم که «کار راهانداز» حرف درستی است. اما در دنیای ابزار، انتخاب «ابزار راهانداز» به معنای واقعی کلمه اهمیت دارد، چرا که این عبارت مستقیما به نحوه انتخاب ابزار مناسب کار مربوط است. فرقی نمیکند یک فرد مبتدی در خانه باشید یا یک حرفهای کارکشته؛ داشتن ابزار مناسب برای انجام هر کاری، نتیجه نهایی را تحت تاثیر قرار میدهد. انتخاب اشتباه ابزار میتواند کل فرآیند کار شما را با مشکل مواجه کند. در بهترین حالت، زمان و انرژی زیادی را تلف میکنید و در بدترین حالت، ممکن است به خودتان یا وسیلهای که روی آن کار میکنید آسیب بزنید. در این مقاله جامع از ابزار مارکت به راهنمای کامل انتخاب انواع ابزار میپردازیم تا با خیال راحت، مناسبترین گزینه را برای نیاز خود تهیه کنید.
انواع ابزار آلات
بدون شک تعداد ابزارها در بازار بسیار زیاد است اما به طور کلی، ابزارها را میتوان به چند دسته اصلی مختلف تقسیم کرد تا در ادامه بتوان هر گروه را جداگانه مورد بررسی قرار داد. در ادامه به معرفی مهمترین انواع ابزار و نکات کلیدی انتخاب آنها در گروه مشخص میپردازیم. انواع اصلی گروه های ابزار به شرح زیر است:
- ابزار دستی
- ابزار برقی
- ابزار شارژی
- ابزار بادی
- ابزار موتوری و بنزینی
- ابزار دقیق و اندازه گیری
- ابزار گاراژی و تعمیرگاه
- ابزار جوش و برش
ابزارآلات دستی و عمومی
ابزارهای دستی، همراهان همیشگی ما در طول تاریخ بودهاند. این ابزارها با وجود سادگی، همچنان کاربردهای فراوانی در منزل و کارگاههای حرفهای دارند و در هر جایی مورد استفاده هستند و میتوان تعداد زیادی از آنها را در یک جعبه ابزار نگه داری و جابجا کرد. اما ساده بودن این ابزارها نباید شما را فریب دهد، چرا که کیفیت ساخت در گروه بسیار مهم است! به عنوان یک کاربر حتما دوست ندارید که یک آچار و انبر که تازه تهیه کردهاید خیلی زود بشکند، یا خراب شود. برای همین باید بدانید که معمولا چند پارامتر در انتخاب و ابزارآلات دستی وجود دارد:
- جنس بدنه: بدنه ابزارهای دستی باکیفیت معمولاً از فولاد سخت و ضد زنگ ساخته میشود.
- پوشش سطحی: روکش کروم یا فسفات روی بدنه، از ابزار در برابر زنگزدگی محافظت میکند.
- طراحی ارگونومیک: وزن و شکل متناسب ابزار، کاربری راحتتر و خستگی کمتر را به همراه دارد.
- برند معتبر: انتخاب برندهای شناختهشده، تضمینی بر کیفیت و دوام ابزار است.
معروف ترین انواع رایج ابزارهای دستی:
- پیچ گوشتی
- آچار فرانسه
- ابر قفلی
- آچار شلاقی یا آچار لوله گیر
- چکش و تبر
- اره و کمان اره
- قیچی
- متر نواری
- انبردست
- سیم چین
- دم باریک
- انواع سوهان
- آچار آلن
ابزارهای برقی
ابزارآلات برقی، با نیروی برق کار میکنند و قدرت و سرعت عمل بالاتری نسبت به ابزارهای دستی دارند. این ابزارها تحول عظیمی در صنایع مختلف ایجاد کردهاند. معمولا مهمترین نکته در دستگاه های برقی توان خروجی و واقعی آنهاست که نشانه قدرت ابزار خواهد بود. مثلا گاهی اوقات تغییر و کم و زیاد شدن تنها 50 وات از توان تاثیر زیادی روی قدرت یک دریل سوراخکاری دارد. علاوه بر این امکانات و آپشن های یک ابزار برقی نیز در انتخاب آن تاثیر خواهد گذاشت. به طور خلاصه معیارهای انتخاب یک ابزار برقی شامل موارد زیر است:
- توان موتور: توان و قدرت خروجی موتور، نشاندهنده توانایی ابزار در کارهای مختلف است. برای کارهای خانگی، به توان پایینتر و برای مصارف صنعتی، به توان بالاتر نیاز دارید.
- سرعت قابل تنظیم: قابلیت تنظیم سرعت در برخی از ابزارها، امکان کنترل بهتر بر روی کار را فراهم میکند.
- سیستم خنککننده: وجود سیستم خنک کردن در ابزارهای پرقدرت، از داغ شدن بیش از حد موتور و افزایش طول عمر آن جلوگیری میکند.
- برند و خدمات پس از فروش: انتخاب برندهای معتبر با خدمات پس از فروش مناسب و گارانتی، خیال شما را از بابت تامین قطعات یدکی و تعمیر احتمالی راحت میکند.
انواع رایج دستگاههای برقی:
- دریل برقی
- مینی فرز و سنگ فرز
- اره گرد بر یا اره دیسکی
- رنده برقی نجاری
- سنباده لرزان برقی
- پیستوله رنگ برقی
ابزارهای شارژی
دستگاه های نوع شارژی، نسل جدیدتر و پیشرفتهتر از ابزارهای برقی هستند که بجای انرژی الکتریکی و منبع برق شهر، با باتری قابل شارژ کار میکنند. این ابزارها آزادی عمل بیشتری نسبت به ابزارهای برقی سیمی به کاربر میدهند و برای تمام شرایط سخت و موقعیت های دشوار یک دستگاه شارژی بهترین گزینه خواهد بود. شاید در سالهای قبل به کاربران خانگی و عادی توصیه میشد که ابزار شارژی نخرند! چرا که باتری آنها به مرور در صورت استفاده نشدن خراب میشد؛ اما امروزه سازندگان این دستگاهها با نوآوری و ابداعات بیشتر این مساله را حل کرده و ابزارهای شارژی جدید دیگر مشکلات خراب شدن زود هنگام را ندارند.
مزایای استفاده از ابزارهای شارژی:
- قابل حمل و نقل آسان
- امکان استفاده در فضاهای بدون دسترسی به برق
- ایجاد مزاحمت کمتر به دلیل عدم وجود سیم
معیارهای انتخاب ابزار شارژی کارآمد:
- نوع و ظرفیت باتری: لیتیوم یون، بهترین نوع باتری برای ابزار شارژی است. ظرفیت باتری نیز بر مدت زمان کارکرد ابزار تاثیر میگذارد.
- ولتاژ باتری: ابزارهای شارژی با ولتاژ بالاتر، قدرت بیشتری دارند.
- مدت زمان شارژ: زمان شارژ مجدد باتری نیز در انتخاب نوع ابزار شارژی اهمیت دارد.
- امکان تعویض باتری: قابلیت تعویض باتری به کاربر اجازه میدهد تا بدون وقفه به کار خود ادامه دهد.
محبوب ترین ابزارهای شارژی:
- دریل شارژی
- پیچ گوشتی شارژی
- جارو شارژی
- بکس شارژی
- جارو شارژی
- کمپرسور باد فندکی و شارژی
ابزارآلات بادی
ابزارهای پنوماتیک یا بادی، با نیروی باد کمپرسور کار میکنند و برای انجام برخی از کارهای خاص، مانند رنگآمیزی، میخکوبی و منگنه کوبی، سوراخکاری، مونتاژ کاری و تعمیرات و... روی سطوح سخت و وسیع بسیار مناسب هستند. هر چند که برای کار با این گروه ابزار به یک پمپ باد نیاز دارید؛ اما عدم نیاز آنها به برق شهر و یا شارژ باتری تاثیر زیادی روی صرفه جویی انرژی و زمان کاربر دارد. از طرفی دیگر، قدرت خروجی و یکنواخت بودن کیفیت کار در ابزار بادی، راندمان آنها را به مراتب بالاتر میبرد. در اکثر کارگاه های نجاری و ساخت وسایل چوبی، کارگاه مبلمان، تعمیرگاه های ماشین، کار نقاشی و رنگ خودرو و ساختمان، ابزارهای بادی سرآمد پروژههای صنعتی روزمره و عمومی هستند.
نکات مهم در خرید ابزار بادی:
- سازگاری ابزار با کمپرسور: اطمینان حاصل کنید که فشار و حجم هوای مورد نیاز ابزار بادی با ظرفیت کمپرسور شما مطابقت دارد.
- میزان مصرف باد: ابزارهای با مصرف باد کمتر، برای کمپرسورهای ضعیفتر نیز مناسب هستند.
- کیفیت اتصالات: کیفیت اتصالات و شیلنگ باد در ابزارهای بادی بسیار مهم است.
رایج ترین دستگاه های بادی و پنوماتیک:
- پیستوله بادی رنگ و مایعات
- بکس بادی
- دریل بادی
- کمپرسور باد (که البته این دستگاه با برق کار میکند اما با تولید هوای مورد نیاز برای ابزارهای برقی در این دسته فهرست بندی شده است)
- منگنه کوب بادی
- میخکوب بادی
- چکش بادی
ابزارهای موتوری و بنزینی
یکی دیگر از گروه های ابزار که باز هم منبع تغذیه متفاوتی دارند، ابزارآلات موتوری است. در این دستگاهها یک موتور با سوخت فسیلی به عنوان قلب تپنده و پخش کننده انرژی در دستگاه قرار گرفته که نیاز ابزار به هر انرژی دیگر مثل برق، باتری، باد و... را از بین میبرد. دستگاه های موتوری اکثرا بنزین مصرف میکنند اما در بین آنها ابزار با سوخت گازوییلی یا دیزلی نیز وجود دارد. بیشتر این ابزارها در مشاغل مربوط به کشاورزی، باغبانی و... دیده میشود. برای خرید این ابزارها باید به چند نکته توجه کرد:
- انتخاب سوخت: ترکیب سوخت بنزین + روغن برای هر نوع موتور در دستگاه های بنزینی فرق میکند و باید طبق دفترچه راهنما سوخت را ترکیب کرد.
- تلرانس و نوسان در خروجی: از آنجا که این دستگاه ها انرژی مکانیکی را به انرژی گردشی و خروجی با قدرت فیزیکی تبدیل میکنند امکان نوسان در خروجی دستگاه وجود دارد.
- حجم مخزن: ظرفیت باک بنزین و حجم مخزن در دستگاه های موتوری بسیار اهمیت دارد و باید طبق نیاز کاربر این حجم انتخاب گردد.
- میزان مصرف سوخت: مصرف کردن بنزین و گازوییل نیز برای کم شدن هزینه و حفظ محیط زیست در دستگاه های موتوری مهم است.
آشناترین دستگاه های موتوری:
- اره زنجیری بنزینی
- موتور برق و ژنراتور
- علف زن بنزینی
- سمپاش بنزینی
ابزار دقیق و اندازه گیری
ابزارهای دقیق و اندازهگیری تخصصی، نقش مهمی در انجام کارهای ظریف و فنی مهندسی دارند. داشتن این ابزارها معمولا در هر جعبه ابزاری ضروری نیست اما اگر جزو کسانی باشید که ساخت قطعات و تراش دقیق آنها را مد نظر دارند و یا قرار است برای انجام شغل خود اندازه گیری های دقیق انجام دهند (مثل معماران و ساختمان سازان، کاشی کاران، استادان نجاری، تراشکاری و...) میتوانند از ابزارهای دقیق استفاده کنند. به طور کلی نمیتوان تنها چند پارامتر و نکته مهم در خرید ابزار دقیق نام برد اما مهمترین مشخصات فنی و نکات قابل توجه در یک ابزار دقیق شما موارد زیر است:
- دقت: میزان دقت در اندازه گیری که معمولا در این ابزارها با دهم و اعشار میلی متر اندازه گیری میشود مهمترین مشخصه یک ابزار دقیق است!
- بازه و دامنه: برد دستگاه و دامنه اندازه گیری یک ابزار دقیق، نشان از میزان کارایی آن دارد. ابزارهای دقیق برخلاف سایر ابزارها نمیتوانند و نباید لحظهای خارج از دامنه کاری خود کار کنند.
- کالیبراسیون: ابزارهای دقیق به طور دوره ای منظم و نامنظم به کالیبره شدن و تنظیم مجدد نیاز دارند. دقت این دستگاهها به مرور و با گذر زمان کم میشود؛ کالیبراسیون آنها، دوباره مکانیزم و عملکرد ابزار را مثل روز اول میکند.
انواع ابزار دقیق محبوب در بازار:
- متر لیزری
- تراز لیزری
- گونیا دستی و گونیا دیجیتال
- کولیس ورنیه و کولیس دیجیتال
- انواع میکرومتر (خارج سنج – داخل سنج و...)
- بور گیج یا گیج سیلندر
- ساعت اندیکاتور
- زاویه سنج و شیب سنج
ابزارآلات گاراژی
این دسته ابزارها مخصوص تعمیرگاه ها و گاراژهای خودرو یا خطوط تولید کارخانهها هستند. ابزارهای گاراژی ممکن است با برق تکفاز و سه فاز، با کمپرسور باد و یا حتی به صورت شارژی کار کنند. تنوع در این گروه بسیار زیاد است و از ابزارهای بسیار کوچک گرفته تا بسیار بزرگ و غول پیکر در خانواده ابزارآلات گاراژی و کارگاهی دیده میشود. موقع تهیه یک دستگاه برای تعمیرگاه، خط تولید و کارخانهها باید به برخی از موارد توجه کرد:
- منبع تغذیه: اینکه یک وسیله کارگاهی با چه انرژی تغذیه میشود بسیار مهم است چرا که کاربر باید به منبع تامین انرژی آن فکر کند و آن را از قبل آماده کند.
- ابعاد و وزن: از آنجا که برخی از ابزارهای این گروه بسیار بزرگ هستند؛ بهتر است به طول و ارتفاع و همچنین وزن آنها حین خرید توجه کرد. معمولا جابجایی این تیپ دستگاهها چندان آسان نخواهد بود.
- ظرفیت و قدرت: دستگاه شما چه یک پمپ باشد، چه مولتی متر، چه حتی یک گیره ساده صنعتی، محدوده کاری و ظرفیت مشخصی دارد. بهتر است هنگام خرید به این نکته توجه کنید و طبق نیاز خود آنها را انتخاب کنید.
شناخته شده ترین ابزارآلات گاراژی و کارگاهی:
- جک روغنی
- جک خودرو
- جک سوسماری
- ست کامل آچار و جغجغه
- رینگ و آچار رینگی
- آچار فیلتر و آچار تسمه
- مولتی متر
- دستگاه آپارات و پنچرگیری
- لاستیک درار
- بالانسر چرخ
- پمپ روغن
- گیره رومیزی و نجاری
- میز کار
ابزار جوش و برش
در صنایع فلزی، از ابزار جوش و برش برای اتصال و برش انواع فلزات استفاده میشود. این ابزارها نیازمند مهارت و تخصص کاربر هستند و معمولا چندان استفاده عمومی ندارند. رایج ترین ابزار در خانواده جوش و برش، دستگاه اینورتر یا همان دستگاه جوش خانگی است؛ جدای از این دستگاه، تقریبا تمام ابزارآلات جوش و برش در صنایع دیده میشود. برای تهیه این دستگاه ها به نکات زیر توجه کنید:
- روش استفاده: هر ابزار جوش و برش، اصول کار و روش های استفاده مخصوص به خود دارد. مثلا در جوشکاری انواع روشهای جوش و اتصال، هر دستگاه را کاملا با دیگر متفاوت میکند. جوشکاری قوس الکتریکی با استفاده از دستگاه جوشکاری اینورتر و الکترود؛ جوشکاری آرگون یا تیگ و جوشکاری میگ یا co2 هر کدام یک روش خاص هستند.
- تناسب لوازم مصرفی: در ابزارهای جوشکاری تناسب بین دستگاه و ماده مصرفی بسیار مهم است! هر لوازم مصرفی و جانبی جوشکاری ممکن است با دیگر هماهنگ نباشد و برای همین باید به نکته توجه کرد.
- تناسب با قطعه کاری: جوشکاری و برشکاری روی یک قطعه کار با این ابزارها باید با نوع جنس، ماده و سطح کار هماهنگ باشد. قدرت خروجی دستگاه و ضخامت قطعه روی کیفیت و راندمان تاثیر میگذارد و ابزار انتخابی شما با سطوح کاری مرتبط باشد.
مهمترین ابزارآلات جوش و برش در بازار:
- اینورتر جوشکاری خانگی
- دستگاه جوش میگ، تیگ و جوش گازی
- دستگاه هوا برش صنعتی و برشکاری گازی
- الکترود جوشکاری
- دسته پیک یا سرپیک جوش و برش
- تورچ جوشکاری
- کلاهک و نازل جوش و برش
کلام آخر در مورد ابزارهای مناسب هر کاربر
مشاهده میکنید که نکات قابل توجه در هر کتگوری و گروه ابزار چه اندازه متفاوت هستند؟ ابزار مناسب کار باید با کیفیت بالا و اطمینان خاطر انتخاب گردد. برای رسیدن به این هدف شما میتوانید براحتی به فروشگاه ابزار مارکت مراجعه کنید و کالای مورد نیاز خود را به صورت اورجینال با ضمانت اصالت و گارانتی دریافت کنید.
ضمن اینکه خرید ابزار به تحقیق و مشاوره کارشناسی هم نیاز دارد؛ کارشناسان ما هم به صورت آنلاین و هم به صورت تلفنی همه روزه در خدمت شما بوده و کار انتخاب ابزار را در سریعترین زمان و راحت ترین حالت برای شما انجام میدهند.